Markos Kay

- Nature Portals

28 juni 2024 - 11 augusti 2024

Markos Kay

 02 juli 2024

Som att kliva in i en sagobok. Så beskrivs Markos Kays drömlika videoverk, där du omsluts av ett magiskt landskap med fantasidjur och mystiska växter över 200 kvm unik projektionsyta. Nature Portals är sommarens familjeupplevelse på Fotografiska och visas från 28 juni till 11 augusti.

Markos Kay är en samtida konstnär och designer känd för sin digitala konst och utforskandet av komplexa vetenskapliga och filosofiska teman.
I sommar är han aktuell på Fotografiska med verket Nature Portals som utforskar skärningspunkten mellan konst, teknik och vetenskap. Sedan år 2019 är Markos Kay till stor del sängbunden till följd av en neuroimmun sjukdom och han skapar därför alla verk från sitt hem.

"FRIDFULL RESA GENOM ETT FANTISERAT ARTIFICIELLT NERVSYSTEM"

– Med Nature Portals ville jag skapa en fridfull och omslutande resa genom ett fantiserat artificiellt nervsystem. Verket utforskar en värld där natur och teknik har blivit så intimt sammanflätade att den grundläggande skillnaden mellan det konstgjorda och det naturliga ifrågasätts, säger Markos Kay. Markos Kay skapar sin konst med allt från rörliga bilder till måleri och tryck. De teman som han utforskar i sina verk handlar om begrepp som uppkomst, evolution, komplexitet och artificiellt liv. Hans verk har visats på museer över hela världen, senast i utställningen Latent Spaces på Illusionaries i London. Markos Kay menar att han inte ser konsten och vetenskapen som två motsatser, utan att de istället är tätt sammanflätade och ständigt formar varandra.

"SOM ATT KLIVA RAKT IN I EN SAGOBOK"

– Det är en färgstark och unik upplevelse att få vara i Markos Kays drömlika värld. En plats där fantasin flödar och skapar ett landskap med de mest fascinerande varelserna. Här kan besökare i alla åldrar njuta av en plats som påminner om att kliva rakt in i en sagobok med de mystiska djuren, växtligheten och musiken, säger Lisa Hydén, utställningschef på Fotografiska Stockholm.

Videoverket Nature Portals är 11 minuter långt och tonsatt av Jesse Solomon Clark. Det visas från 28 juni till 11 augusti i Fotografiskas största lokal Annie med projektionsyta på 200 kvm.

Markos Kay - - Nature Portals visas mellan 28 juni - 11 augusti 

Service

  • Restaurang
  • Bar

Hitta hit

Fler utställningar på Fotografiska Stockholm

Fler utställningar

Fler Gallerier/Museer i närheten