Kungliga Slottet

/media/gs5fel4n/kungliga-slottet-giiis_skrivbord-copy-kungligaslotten-900.jpg

Välkommen till ett av Europas största och mest levande slott. Slottet är H.M. Konungens officiella residens och väsentliga delar av monarkins representation äger rum här, samtidigt som stora delar av slottet är öppet året om.

Slottet är byggt i barockstil av arkitekt Nicodemus Tessin den yngre och gestaltat som ett romerskt palats. Här ryms många sevärdheter – Skattkammaren med riksregalierna, Museum Tre Kronor om slottets medeltida historia och inte minst Representationsvåningarna med de pampiga paradrummen. Under sommarmånaderna är även Gustav III:s antikmuseum och Slottskyrkan öppna. Högvaktsavlösningen är populär bland besökare liksom butiken Slottsboden.

År 2023 är ett dubbelt märkesår. Det har gått femhundra år sedan Gustav Vasa år 1523 valdes till kung och landet gick in i en ny epok som formade det moderna Sverige, och Carl XVI Gustaf har 50-årigt regeringsjubileum. Året kommer att firas! Vi lyfter 500 år av kultur i rikets tjänst både i en ny bok och en utställning på Kungliga slottet. Vasaborgen Gripsholm har Vasa i fokus och på Slottsbacken, och även digitalt på Kungligaslotten.se/utställningar, visas en fotoutställning om kung Carl Gustafs tid som Sveriges statschef.

Läs mer om jubileet på Kungligaslotten.se/jubileum2023

Hitta hit

Aktuella utställningar

Jubileumsutställningen digitalt

Upplev utställningen i 360!

Besök utställningen ’Vasa till Bernadotte. Kultur i rikets tjänst’ hemifrån. Följ med in i Kungliga slottet och upplev f…

 7 sep - 31 maj 2025

Kungliga Slottet, Stockholm