Kungliga Slotten

/media/wnopwed1/kungliga-slotten-tullgarn-foto-josepsolé_kungligaslotten_900.jpg

500 år av historia – från vasatid till våra dagar

I Sverige finns elva kungliga slott varav tio är öppna för allmänheten. De kungliga slotten visar upp det finaste vi har av inredningar, konst och samlingar från flera århundraden. Här finns allt från konstskatter till enklare bruksföremål. Tillsammans ger de oss en levande bild av vår historia.

Att besöka de kungliga slotten är att göra en tidsresa genom 500 år. Dess samlingar och inredningar visar de bästa exemplen från epokerna, skapade av tidens främsta arkitekter, konstnärer och hantverkare. På Rosendals slott råder Karl XIV Johans 1800-tal med unika interiörer, Kina slott präglas av rokokoinredningar från Lovisa Ulrikas tid, Gustav III:s paviljong på Haga visar landets främsta inredningar från den gustavianska epoken och på Gripsholms slott kan man fortfarande känna Vasaättens närvaro. Flera av slotten är vackert belägna i direkt närhet till vatten och natur, vilket uppskattats av kungligheter genom historien. Karl XI vistades ofta på Strömsholms slott och är idag platsen för de kända hästporträtten han lät beställa av konstnären Ehrenstrahl. Gustaf V och drottning Victoria vistades många somrar på Tullgarns slott, där de bland annat lät bygga ett modernt kök. På Ulriksdals slott bodde kung Gustaf VI Adolf och drottning Louise, och från deras tid har det berömda vardagsrummet från 1923 bevarats. Rosersbergs slott var drottning Desiderias änkesäte och står nästintill orört sen den tiden.  

Kungliga slottet och Drottningholms slott lever det förflutna och nutiden sida vid sida. Världsarvet Drottningholm är idag Kungaparets bostad och Kungliga slottet är statschefens residens. Trots detta är slotten öppna för allmänheten året om, vilket är unikt i världen. Kungliga slottet är platsen för många av Kungens officiella uppdrag, såsom konseljer och mottagningar vid statsbesök. Här möts historia och nutid.

 För öppettider och besöksinformation se Kungligaslotten.se

Hitta hit

Aktuella utställningar

Kulturarvet digitalt

Upptäck kulturarvet digitalt. Slottssalar och tidigare utställningar kan upplevas hemifrån på dator eller i smartphone v…

 2 feb - 31 dec 2024

Kungliga Slotten, Stockholm