Drottingholms Slott

/media/fgvhmcym/drottningholm-copy-kungligaslotten-900.jpg

Gör en utflykt till Drottningholm och upplev en historisk miljö av internationellt högsta klass. Tillsammans med det exotiska lustslottet Kina slott, slottsteatern och den storslagna slottsparken utgör slottsanläggningen en unik helhet. Drottningholms slott finns upptaget på UNESCO:s världsarvslista.

Två drottningar har präglat Drottningholm – Hedvig Eleonora som byggde slottet under stormaktstiden och Lovisa Ulrika som på 1700-talet tog slottet in i den moderna tiden. Slottet uppfördes på 1600-talet efter franska förebilder av arkitekt Nicodemus Tessin den äldre på uppdrag av drottning Hedvig Eleonora. Tessin skapade en rad interiörer som räknas till de främsta i landet från den tidiga barocken. Dit hör trapphuset, Ehrenstrahlsalongen och inte minst Hedvig Eleonoras Paradsängkammare. 

Lovisa Ulrikas tid på Drottningholm kom att bli en kulturell guldålder. Slottet försågs med interiörer i franskinspirerad rokoko. På Drottningholm samlades många av den tidens förnämsta vetenskapsmän, och Lovisa Ulrikas bibliotek framstår som ett lysande minnesmärke över den epoken. Vid denna tid skapades även den berömda slottsteatern. 

Drottningholms slott är öppet året om, se datum och tider på Kungligaslotten.se

Inga aktuella utställningar!