Clare Woods - Between Before and After

15 juni 2024 - 21 september 2024

Clare Woods - Between Before and After

 30 maj 2024

Norrtälje konsthall presenterar stolt den brittiska konstnären Clare Woods första separatutställning i Sverige; Between Before and After.

Utställningen visar 18 målningar som är producerade mellan 2016 – 2023. Clare Woods monumentala målningar präglas av figurativa och skulpturala skildringar och är målade med flödande, sensuella och abstrakta penseldrag på aluminium.

Clare Woods utbildade sig ursprungligen till skulptör och har en känsla för de skulpturala former som finns i hennes grundarbete. Woods’ arbeten utgår från fotografiska källor där hon intuitivt väljer motiv från ett arkiv av bilder. Samtidigt är konsthistorien en viktig referens för Clare Woods, något som hon använder sig av för att undersöka hur andra konstnärer har förhållit sig till liknande teman.

Titeln till utställningen; Between Before and After, om att befinna sig någonstans mellan före och efter kan verka som att befinna sig i nuet. I mellanrummet finns vår historia som formar hur vi uppfattar nuet och framtiden.
Filosofen Aurelius Augustinus (354–430) definierade tiden på ett liknande sätt, det förflutnas nu, det pågående nu och det kommandes nu. Tid som mänsklig företeelse är en av de mest gåtfulla formerna av mänsklig erfarenhet och en tematik som finns med i Clare Woods’ arbeten.

I Woods’ måleri finns ett spänningsfält mellan verklighet och abstraktion där hon fångar ögonblick som innehåller existentiell och psykologisk laddning. Genom snittblommor, den mänskliga gestalten och vanitas symboler utforskar och reflekterar Woods över teman som förgänglighet, tidens flyktighet och det mänskliga livets bräcklighet. Utställningen utgör också en dagbok över pandemin som innebar socialt tvång samt isolation vilket begränsade våra liv.

Om Clare Woods

Hon föddes i Southampton 1972. Hon fick sin BA Fine Art, Bath College of Art, Bath 1991–1994 och MA Fine Art, Goldsmiths College, London, 1997-1999. Hon bor och arbetar i Hereford. Under en 20 år lång karriär har Woods utvecklat sitt egna igen- känningsbara språk och monumentala måleri.
Woods har utfört ett flertal offentliga verk som exempelvis två permanenta keramik muraler om 83 m för London Olympic park 2012. Woods har haft många soloutställningar både i England och internationellt som Köpenhamn, Berlin, Dallas, New York, Los Angeles, Hong Kong, Aten, Madrid, Prag och Art Basel i Schweiz.

Hon är representerad av Simon Lee Gallery i London, Martin Asbaeck Gallery i Köpenhamn och Buchmann Gallery i Berlin. Woods är representerad med verk i många offentliga samlingar som Albright - Knox Art Gallery, Buffalo, US; Arken Museum of Modern Art, Denmark; Arts Council Collection, London UK; Goverment Art Collection, London, UK; Southhampton City Art Gallery, UK; Tullie House Museum and Art Gallery, Carlise, UK; The National Museum of Wales, Cardiff, Wales; and The Heptworth Wakefield, UK.

Hitta hit

Fler utställningar på Norrtälje Konsthall

Fler utställningar

CUT THE CAKE, ARVIDA BYSTRÖM

CUT THE CAKE utgör Arvida Byströms första stora soloutställning på en svensk institution och utställningen utforskar...

 4 apr - 4 aug 2024

Dunkers Kulturhus, Helsingborg

MATS ALFREDSSON PRESENTERAR BIRGITTA NILSSON

PALERMO UNDER SKINNET

 16 maj - 6 okt 2024

Abecita Popkonst..., Borås

Fler Gallerier/Museer i närheten