Skissernas Museum

/media/wwcl5ynf/9177-050-foto-åke-e-son-lindman-3.png

Skissernas Museum – Museum of Artistic Process and Public Art är ett unikt konstmuseum med fokus på den konstnärliga kreativa processen. Här finns världens största samling av skisser, modeller och förlagor till svensk och internationell offentlig konst.

I de stora utställningssalarna möts modern och samtida konst – från små blyertsteckningar till färgrika monumentala målningar och storskaliga gipsskulpturer. Här finns skisser av internationella konstnärer som Henri Matisse, Sonia Delaunay, Henry Moore och Fernand Léger och en av Europas främsta samlingar av skisser av mexikanska monumentalmålare som Diego Rivera och David Alfaro Siqueiros. I den svenska salen visas verk av Sigrid Hjertén, Isaac Grünewald och Siri Derkert och samtida konstnärer som Linn Fernström, Ann Edholm och Matthias van Arkel. Utöver basutställningarna presenterar museet varje år tillfälliga utställningar med både samtida och äldre konstnärer. Dessutom erbjuds ett rikt och varierat program för alla åldrar med guidade visningar, artist talks, föreläsningar, konserter, performances, skapande verkstad och mycket mer. För aktuellt program se kalendern!

På Skissernas Museum står skissens roll i den konstnärliga processen och konst i offentliga rum i centrum. Museet samlar skisser i många olika material till konstverk skapade för offentliga platser som torg, rådhus och skolor. Skisserna ger en inblick i konstnärers arbetsmetoder, hur idéer utforskas och hur konstverk tar form. Utöver att visa skissens betydelse som kreativt verktyg speglar också samlingen estetiska värderingar och förhållandet mellan konst och samhälle. Museet, som grundades 1934, är en del av Lunds universitet.

Hitta hit

Aktuella utställningar

Gunilla Klingberg

Den röda tråden

”Den röda tråden” är Klingbergs hittills största gestaltning. Verket ingår i ett av Sveriges mest omdebatterade infrastr…

 24 okt - 20 apr 2025

Skissernas Museum, Lund

Fredrik Strid – Making Nature

Under våren och sommaren 2024 presenterar Skissernas Museum en separatutställning med Fredrik Strid. Utställningen "Maki…

 21 mar - 22 sep 2024

Skissernas Museum, Lund