Pelle Perlefelt

Mellan träden

6 april 2024 - 28 april 2024

Pelle Perlefelt

 08 mars 2024

I utställningen Mellan träden visas måleri av Pelle Perlefelt. Utställningen har vernissage lördag 6 april och pågår fram till och med söndag 28 april.

Naturen är en väsentlig plats i Pelle Perlefelts konstnärliga arbete. Som liten utforskade han skogarna runt sina morföräldrars skogsgård i Småland. Där brukade han senare sitta och teckna eller bara betrakta naturen runt omkring sig. Minnet av ett rådjur som passerade på nära håll, utan att upptäcka honom, var en underbar upplevelse som fortfarande ger skaparkraft. Det var ett ögonblick där känslan att nästan vara i ett upplöst tillstånd med naturen blev som att sväva fritt, en slags tyngdlöshet.

Måleriet blir ett sätt att återuppleva naturen närmare, låta sig sugas in i den och bli en del av landskapet. Upplevelsen är komplex och personlig men samtidigt så enkelt. Känslan är svår att beskriva, kanske är det omöjligt att göra det i ord. Där orden tar slut tar tyngdlösheten vid och i den lever nyanser av färger och former. 

I ljus och skuggor sveper abstrakta mönster omkring och bildar nya former, suddar ut rummet mellan verklighet och fantasi. Det kan vara en öppning i skogen som i ett steg till har försvunnit. Det kan vara förhållandet mellan trädstammarna, löven och stenarna, hur ljuset studsar omkring på väg ner genom trädkronorna. Årstidernas växlingar, förmultning och liv vävs in i verken. I allt detta finns också tystheten och stillheten. Föränderlighet har sin betydelse i det Pelle Perlefelt skapar och det är därför han kallar sina teckningar för labyrinter. Han vet att naturen till slut leder till honom någonstans men inte var. Processen ger honom ett djupare perspektiv i dessa labyrinter, ett förtydligande av rörelsen mellan det kända och det okända. Det är en självreflektion av vad individen är i relation till helheten.

Motiven i utställningen är hämtade ur skogarna vid Tämnaren i norra Uppland, ett landskap som för ett år sedan var helt nytt för Pelle Perlefelt när han flyttade dit med sin ateljé i december 2022. De orörda naturreservaten berör honom starkt och återger känslan han hade som liten, längtan att utforska naturen, en outtömlig källa av inspiration och närvaro.

 

Hitta hit

Fler utställningar på Galleri Artem

Fler utställningar

Lloyd Tabing

Wonder, Wander and Recall

Vernissage / opening April 6, 12.00-15.00

 6 apr - 2 maj 2024

Hägernäs Strands..., Täby

Fler Gallerier/Museer i närheten