voice under

Ester M. Bergsmark

Utställningen är avslutad! 9 mars 2024 - 14 april 2024

voice under

 01 februari 2024

Accelerator presenterar filmmakaren Ester M. Bergsmarks första institutionella utställning. I voice under bjuds besökaren in till en performativ filmvisning ledd av Bergsmark själv. Visningen är uppdelad i olika moment som består av rörlig bild, en somatisk övning och ett spel.

Sprunget ur Bergsmarks långa erfarenhet som filmmakare har voice under utvecklats utifrån strävan att utvidga filmmediets fixerade karaktär, i såväl tid, materialitet, narrativa strukturer och betraktarposition. Genom visningen bjuder Bergsmark in publiken till att kliva ut ur den rörliga bildens konventionella passiva betraktarposition och uppleva film genom ett brett sensoriskt register. Verkets titel anspelar på ansatsen att vilja utforska och lyssna på mångfalden av parallella röster bortom eller vid sidan av filmens allvetande voice over. Genom en gestaltning som inrymmer osäkerhet, rörlighet och porösa narrativ vill konstnären undersöka filmmediets subversiva potential.

I sitt arbete drar Bergsmark paralleller mellan hur minnen är situerade i kroppen och konventioner för filmmediet: ”Precis som en film där inspelningen förblir oförändrad, är traumat också en tidskapsel som kan ta statisk form i ens minne, den upprepas och formuleras på samma sätt om och om igen”. Hon drivs av viljan att utforska hur lust, glädje och frigörelse kan vara en genererande princip – i termer av inre, yttre och kollektiv förändring.

Det här har utvecklat ett arbete som Bergsmark benämner som Traumaturgi: att genom gestaltningar av rörlig bild göra motstånd till dramaturgier som bygger på publikens rädslor eller som upprepar våldsutövande i sin skildring av våld och trauman. Bergsmarks Traumaturgi vill utveckla dramaturgier med kapacitet att skildra framförallt queera och transpersoners utsatthet, utan att fixera den till en förödmjukning eller ett trauma. Istället åsyftas att skildra utsatthetens och osäkerhetens potential att vara frigörande, transformativ och lustfylld.

Visningen på Accelerator inleds med en stund i gemensam stillhet. Bergsmark intresserar sig för neurologiska funktioner och hur metoder för traumabearbetning utgår från det autonoma nervsystemet och dess reglering av aktivitet och stillhet. På flera sätt vill verket utforska hur en till synes passiv kropp  kan vara uttryck för en aktiv motståndshandling.

En central del av både processen och gestaltningen är elementet av lek och spel. I voice under liknar spelet ett slags brädspel men är framförallt uppbyggt utifrån de element som är definierande för lek: avsaknandet av mål och vinnare. I viss social interaktion, som att delta i lek och spel, kan det autonoma nervsystemet skapa de kroppsliga reaktioner som är en förutsättning för nyfikenhet. Spelet i voice under ger också en ny tidsförankring till de rörliga bilderna i verket. Istället för att vara fixerade till vita dukens distanta tid (berättelse om något som hänt eller kommer att hända) knyts bilderna till rummets och de närvarande kropparnas tid.

voice under är ungefär en timme lång och visas vid särskilda tillfällen. Mer information kommer inom kort.

Ester M. Bergsmark är konstnär, filmare och forskare. Hon har bland annat gjort filmerna Nånting måste gå sönder (2014) och Pojktanten (2012), båda i samarbete med Eli Levén samt Maggie vaknar på balkongen som belönades med Guldbagge för bästa dokumentär 2008. Verket voice under är en vidareutveckling av Bergsmarks forskningsprojekt med samma titel som hon disputerade med på Stockholms konstnärliga högskola hösten 2023.

Service

  • Kafé
  • Hiss och ramper
  • Restaurang

Hitta hit

Fler utställningar på Accelerator

Fler utställningar

Linnéa Carlsson

 16 mar - 2 jun 2024

Ljungbergmuseet, Ljungby

Fler Gallerier/Museer i närheten