Harriet Backer

Möt en pionjär inom norsk sekelskifteskonst.

22 februari 2024 - 18 augusti 2024

Harriet Backer

 11 januari 2024

Under våren och sommaren 2024 visar Nationalmuseum en utställning om Harriet Backer som vid sidan av Edvard Munch var Norges mest betydande konstnär vid sekelskiftet 1900. Hon var vid tiden en av de främsta koloristerna och skildrare av ljus och atmosfär i interiörer.

Harriet Backer (1845–1932) var på många sätt en pionjär och i utställningen lyfts det nyskapande och innovativa i hennes konst fram tillsammans med den centrala roll i norskt konstliv som hon hade.

Vad var det som gjorde att hon blev en mäktig aktör på den norska konstscenen? Varför valde en hel generation unga målare, både män och kvinnor, att bli elever och efterföljare till henne?

Under Harriet Backers femtioåriga karriär förändrades det norska samhället och kvinnors rättigheter och möjligheter till yrkesutövning radikalt. Hon utbildade sig till konstnär på en kosmopolitisk konstscen och vistades utomlands i femton år. Först i München och därefter i Paris, för att sedan återvända till sitt hemland.

I Frankrike blev impressionismen och Claude Monets måleri Backers främsta inspirationskälla. Liksom Monet var hon en mästerlig kolorist och skicklig ljusskildrare. Hon tillämpade friluftsmåleriets principer på sitt stämningsfulla och stillsamma interiörmåleri i vilket hon skildrade samspelet mellan figuren, rummet och ljusverkan. Hon utforskade konstrasten mellan ute och inne, ljusets mångbottnade kvaliteter och dess skiftningar från morgon till kväll, från vår till vinter.

Harriet Backer, Syende kvinne ved lampelys, 1890. Foto: : Nasjonalmuseet/Børre Høstland.

Backer var en noggrann iakttagare av omvärlden och kunde på ett känsligt sätt återge den egna samtidens många rum och dess invånare. Motiven rör sig mellan det borgerliga hemmet och kvinnornas vardag, till allmogeinteriören och böndernas liv på landsbygden, till kyrkan som en plats för andliga upplevelser och ritualer samt i det egna rummet som en plats för konstnärligt skapande, musik och kreativ gemenskap.

I utställningen visas ett 90-tal verk inlånade från Nasjonalmuseet i Oslo, från Kode i Bergen och från andra, både privata offentliga, långivare. Utställningen Harriet Backer visas på Nasjonalmuseet i Oslo hösten 2023, Nationalmuseum i Stockholm våren och sommaren 2024, Musée d’Orsay i Paris hösten 2024 och Kode i Bergen våren 2025. Kurator för utställningen på Nationalmuseum är Carina Rech. Följ med in i Harriet Backers rum och upptäck en fascinerade bildvärld!

Fransk-nordiskt samarbete

Utställningen Harriet Backer är producerad av Nasjonalmuseet, Oslo och Kode, Bergen, och organiserad i samarbete med Nationalmuseum, Stockholm och Musée d’Orsay, Paris.

Utställningen har fått stöd av Sparebankstiftelsen DNB, Bergesenstiftelsen och H. Westfal-Larsen og Hustru Anna Westfal-Larsens Almennyttige Fond.


Harriet Backer i München. Av: Nasjonalbiblioteket i Oslo

 

Hitta hit

Fler utställningar på Nationalmuseum

Fler utställningar

Lotta Geffenblad

Originalillustrationer

 23 mar - 2 jun 2024

Bror Hjorths Hus, Uppsala

Hej Havet!

Bohusläns museum välkomnar alla besökare med lekfullt sinne till vår nya familjeutställning Hej Havet! Utställningen...

 1 jul - 1 jul 2025

Bohusläns Museum, Uddevalla

WROOM

Pia och Mark Ingelse flyttar in med sin mobila konsthall

En ambulerande museum i miniformat inrymt i en gammal bensinmack flyttar runt på Gotland i konstens tjänst

 29 jun - 15 sep 2024

Körsbärsgården, Burgsvik

Fler Gallerier/Museer i närheten