Conny Karlsson Lundgren

Sunset/Sunrise

12 april 2025 - 31 maj 2025

Conny Karlsson Lundgren

 22 januari 2025

Utställningen Sunset/Sunrise använder privata minnesfragment, bilder och lokala berättelser för att rekonstruera tillfälliga platser och mikrovärldar.

I utställningen Sunset/Sunrise presenteras en serie nya verk av Conny Karlsson Lundgren tillsammans med tidigare verk som innehåller scenografiska installationer, fotografi, film och musik.

 

Hans arbeten rör sig i ett poröst gränsland mellan det offentliga och privata, fyllt av hemliga koder, queera erfarenheter och motkulturer där tid, plats och social miljö utgör scener för alternativa gemenskaper. Begär, lust, intimitet och motstånd lyfts med omsorg fram ur arkivens dolda berättelser med en fascination inför svensk böghistoria. Hans verk förankras gärna i lokala berättelser som vecklas ut i ett större sammanhang – i en cirkulär tid, där olika skeenden samexisterar.

 

Verken i utställningen rör sig just genom tiden, mellan offentliga toaletter i förra sekelskiftets Stockholm via en borgerlig vånings privata sovalkov i Norrtälje till en strand i Los Angeles under början på 2000-talet:

 

Klotterboken återger erotiska teckningar hämtade från offentliga toaletter Stockholm, minutiöst nedtecknade av arkivarie Claudelin i en serie anteckningsböcker från förra sekelskiftet. Här får teckningarna liv, animerade kropp för kropp efter hur de ligger över klotterbokens sidor. Tillsammans bildar de en abstraktion över flyktiga erotiska möten i ständig upplösning. (2025)

 

Prolog (Göteborgsaffären) tapetserar ett rum med en artikel som beskriver ”en homosexuell pesthärd” hämtad ur den antisemitiska veckotidningen VIDI som hetsade mot Göteborgs homosexuella grupper under 1920-talet. Artikeln återger hur redaktören Lundén våldgästar en privat fest med ett språk genomsyrat av avsky men även en fascination inför intimiteten mellan männen och deras feminint kodade gester. (2021)

 

Strömgatan 2 gestaltar en intim sovalkov i samlaren Nordströms hem i Norrtälje, ett semiavskilt rum med plats för drömmar, lust och begär. Den lilla alkoven öppnar upp sig mot våningens betydligt mer sociala och offentliga delar, där endast en tunn gardin skiljer dem åt. På konsthallens andra våning skapas en fysisk spegling av ett queert rum i form av ett rumsligt skelett i skala 1:1. (2025)

 

Jag behöver någon att älska inatt pulserar med 105 slag per minut, samma långsamma rytm som i en berömd discolåt från 1979 av Sylvester som delar den engelska titeln med Conny Karlsson Lundgrens verk. I neonskylten är det dock bara orden ”behöver” och ”älska inatt” hämtade ur Karlsson Lundgrens tonårsdagböcker som är kvar.  (2018)

 

Sunset/Sunrise (The Fairy Garden) lånar fragment ur ett stycke av Ravel för att tonsätta en pixlig solnedgång som verkar ha fastnat i en konstant skymning. Solnedgången filmades av Karlsson Lundgren under en vistelse på en strand i Los Angeles 2001. Stranden är en inofficiell fristad, en cruisingplats r queers har samlats sen 1940-talet. Frånvaron av kroppar kan här signalera ett ”efter”, som om den tillfällige besökaren har anlänt för sent. (2025).

 

De fem temporära rum som tillsammans utgör utställningen Sunset/Sunrise förenas alla i drömmar, begär och längtan efter tillhörighet i skydd av skymningen och nattens omslutande trygghet.

 

Conny Karlsson Lundgren (född 1974, Västervik) är verksam i Stockholm och Hoby Mosse. Hans arbete utforskar gränser kring sociala, politiska och privata identiteter. Karlsson Lundgren har en masterexamen från Konsthögskolan Valand i Göteborg och deltog i studioprogrammet vid Jan van Eyck Academie i Maastricht. Han har ställt ut både nationellt och internationellt sedan dess, bl.a. med en övergripande soloutställning på Bonniers konsthall 2024. Karlsson Lundgren har även skapat Sveriges första HBTQI+monument, Gläntan i Göteborg 2023.

 

Tack till alla medverkande, Torsten Nordströms museum och Studio Ringön.

LÄS MER >>

Service

  • Hiss och ramper

Hitta hit

Fler utställningar på Norrtälje Konsthall

Fler utställningar

Fler Gallerier/Museer i närheten