OLOF MARSA

23 mars 2024 - 26 maj 2024

OLOF MARSA

 20 mars 2024

Skulptur med spår av ett samiskt arv

En gång jobbade han på Systembolaget i Bengtsfors. Och innan dess gick han på Stenebyskolan i Dals Långed. Han är född i Gällivare. Idag bor han i Göteborg och är en hett efterfrågad skulptör som nyligen mottog Stenastipendiet för sitt konstnärskap.

Vi är glada att kunna presentera Olof Marsja i den övre utställningshallen. 

Han har sin ateljé i Högsbo industriområde strax utanför Göteborgs centrum. Här möter han upp en råkall februaridag. Ateljén är stor och välfylld. Höga hyllor längs väggarna sprängfyllda av material. Bubbelplast, verktyg, skulpturer, delar av skulpturer, verk som ska levereras och verk som är under produktion. En bandsåg står mitt på golvet. Ansiktsmasker i glas ligger på en hylla. Små modeller av skulpturer, liksom modeller av utställningsrum finns här också. På bordet framför honom ligger tre böcker, det handlar om Myter, Hieronymus Bosch och Pieter Brueghel d ä. Själv framhåller han den brittiska konstnären Phyllidia Barrow (1944–2023) som en stark förebild.

– Min skulpturlärare i Helsingfors pratade mycket om henne. Barrow sa bland annat;  "Jag gör arbetet för att tänka. Inte för att jag har tänkt klart."  Det är ett citat som betytt mycket för mig. Förlösande på något sätt. Konsten är ett utforskande. Jag behöver inte motivera vad jag gör. Inte heller politisera mitt arbete, säger Olof Marsja och berättar om sitt samiska ursprung. Den som mycket av hans konst tar avstamp i på ett originellt och egensinnigt sätt och med en mycket stark känsla i hantverket. 

Olof Marsjas mor är same men inte hans far. Morföräldrarna fanns i Kaitum och tillhörde Girjas sameby. Olof är född i Gällivare 1986. När han var sex år flyttade han med bror, mor och far från Gällivare till Luleå. Mamma ville att han skulle få hemspråksundervisning men det kunde inte skolan ordna. Idag talar han inte samiska. 

– I Luleå var samiska exotiskt och knutet till något negativt. Man ville inte säga att man var same. Jag har alltid brottats med mitt samiska arv, med känslan av att inte riktigt ha någon plats.

Han nämner begrepp som "halvblod och helblod", ord som inte (bör) användas idag, men som ändå finns där i tanken. Det är känslor som dessa han bearbetar i ateljén; sin samiska identitet, sitt ursprung, och blandar det med samtida inspirationskällor, uttryck, myter och berättelser. Vi ser det i hans skulpturer, här finns det traditionella samiska hantverket och materialen i originell förening med färgat glas, aluminium, stål, epoxi, plast och andra mer vardagliga material och föremål. 

– Det handlar inte om någon aktivism för min del. Jag kan känna mig obekväm i förväntningarna från andra på vad det är att vara same, det finns så mycket som jag inte kan leva upp till. Mina figurer får istället vara det jag själv inte orkar vara.


Olof Mrsa, Urdjuret, 2019, Dalslands konstmuseum. Foto: David Eng

I verkens titlar hittar man ofta nycklar till möjliga referenser. Som till exempel en figur som heter Vägvisaren. Det är också namnet på den första samiskspråkiga filmen någonsin (från 1987). Magin och andevärlden är inte långt borta.

– Jag är en sakletare.Och jag tänker mycket på att saker är "vid liv". Jag gillar det icke färdiga, det som inte är perfekt, säger Olof Marsja.

Han är uppvuxen med slöjd. Efter gymnasiet och ett år i London, gick han två år på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk, på linjen trä- och hornslöjd.

– Jag ville lära mig den samiska traditionen och där kände jag mig hemma.

Därefter gick han två år på avdelningen metall på Stenebyskolan i Dals Långed i Dalsland, och efter det Konstfack/Smycke och corpus: Ädellab. Andra året på Konstfack var han utbytesstudent på skulpturavdelningen på Konsthögskolan i Helsingfors. Den perioden blev avgörande. Där hittade han tillbaka till träet, som är ett favoritmaterial och en grundpelare i hans skulpturer. 2017 tog han sin kandidatexamen på Konstfack och efter det har utställningsuppdragen varit många liksom priserna. 

2019 fick han Maria Bonnier Dahlins stipendium. 2023 mottog Olof Marsja Sten A Olssons kulturstipendium och ställde ut på Göteborgs Konstmuseum. Då visades för första gången hans mäktiga båtskelett Urdjuret inspirerat av en nordsamisk forsbåt. Det som nu fyller den övre utställningshallen på Dalslands konstmuseum.

 

Hitta hit

Fler utställningar på Dalslands Konstmuseum

Fler utställningar

Fler Gallerier/Museer i närheten