Process – om lusten att måla akvarell




11 februari 2024 - 5 maj 2024

Process – om lusten att måla akvarell

 26 januari 2024

Nordiska Akvarellmuseet presenterar stolt vårens utställning Process – om lusten att måla akvarell.

Utställningen fokuserar på processen bakom skapandet med akvarell och visar verk av konstnärerna och kursledarna Lena Amstrand, Hasse Karlsson, Lars Eje Larsson, Lars A Persson, Anna Törnquist tillsammans med verk ur museets samling.

Nordiska Akvarellmuseet har inte tidigare gjort denna typen av utställning där lusten till och skapandet av verk med akvarell och dess teknik får stå i centrum. Att bjuda in de utvalda konstnärernas skapandeprocess i utställningen gör upplevelsen unik och lyfter fram en levande process som vi hoppas följer med betraktaren hem.

Akvarellen präglas av en spontanitet och lätthet som få andra medier har. Tack vare sitt format, teknikens snabbhet och det säregna uttrycket tillåter den betraktaren att komma nära skapandeprocessen. Med nyfiken blick går utställningen tillbaka till själva grunden för mediet för att ta reda på vad som gör det unikt och vad det är med akvarellen som väcker både skaparlust och förundran hos dem som ger sig hän åt den.

I utställningen får vi följa den kreativa processen hos fem konstnärer och kursledare. Med teknisk skicklighet och vilja att berätta, på ett generöst och pedagogiskt vis, delar de med sig av sina hemligheter på akvarellens område.

- Med den här utställningen vill vi på Nordiska Akvarellmuseet gå på djupet med akvarelltekniken och undersöka hur en akvarell faktiskt blir till. Vilka material krävs? Vilka tekniska kunskaper kan vara bra att behärska? Och hur gör de som har akvarellen som främsta uttryck? Vi hoppas också att väcka våra besökares lust till egna akvarellprocesser och experiment, berättar Jonte Nynäs, pedagogisk ledare och medcurator av utställningen

Parallellt med utställningen visas ett urval ur museets samling där det tydligt syns att konstnärer använder akvarellen på skilda vis. För vissa är den ett huvudmedium, andra brukar den som skiss för sina ibland monumentala verk eller som ett komplement till övriga tekniker. Akvarellens styrka är dess mångsidighet. Det lätta, ljusa och spontana i vissa bilder ersätts av det djupsinniga, mörka och utstuderade i andra verk.
I vatten och färg förmedlas det expressiva och det lyriska, det berättande och det abstrakta, det färgstarka och det monokroma, det fullbordade och det skissartade, landskapet och människan.
Vårens utställning bjuder på en injektion av akvarell.



Hitta hit

Fler utställningar på Nordiska Akvarellmuseet

Fler utställningar

BERTIL VALLIEN

Permanent utställning

Den legendariske glaskonstnären Bertil Vallien har en permanent hall hos oss på VIDA Art.

 11 maj - 14 dec 2024

Vida Museum & Kon..., Borgholm

Rosamy Cotino

Frodig organisk expressionism i akryl

 11 maj - 23 maj 2024

Galleri Killgissa, Stockholm

Landskrona Foto Festival

Vartannat år, förvandlas lilla skånska Landskrona, till en myllrande fotometropol – Landskrona Foto Festival. Lägg in...

 6 sep - 22 sep 2024

Landskrona Foto, Landskrona

Fler Gallerier/Museer i närheten