Sedelkonstnär når förlikning med museum

Konstnären Jens Haaning och Kunsten Museum i Aalborg har förlikats gällande konstverket "Take the money and run".


Spara som favorit

 20 maj 2024

Den danske konstnären Jens Haaning dömdes i september 2023 av Köpenhamns tingsrätt att betala tillbaka det lån på över en halv miljon danska kronor som han hade fått av museet Kunsten. Domen överklagades av Haaning och väntade på behandling i högre instans, men nu har parterna alltså kommit överens om att lägga tvisten bakom sig.

Uppgörelsen har träffats efter det att Kunsten med stöd av en familjestiftelse gått med på att köpa konstverket.

Det var 2021 som Kunsten museum of modern art i Aalborg gick med på att låna ut en stor summa kontanter till Jens Haaning så att han kunde återskapa ett av sina gamla konstverk. De inramade sedlarna, 532 549 danska kronor (drygt 850 000 svenska kronor), skulle illustrera en dansk årslön 2010 respektive en österrikisk dito 2007.

Men när museet fick verken var de var tomma och konstverket döptes om till "Take the money and run". Museet bestämde sig ändå för att visa de två konstverken som en del av en tillfällig utställning, men vidtog sedan rättsliga åtgärder mot konstnären.

"Obelske Familiefond har löst den gordiska knuten som varken Jens Haaning eller Kunsten har kunnat lösa sedan utställningen 'Work it out'", säger museichef Lasse Andersson i ett pressmeddelande.

Kunsten Museum vill inte avslöja vad "Take the money and run" har kostat, men enligt museet är konstverket nu "skyddat för eftervärlden som en del av Kunstens samling och kan visas för allmänheten"

 

-------------------------------------

Fler artiklar om konst: 

"Konstnären Frank Stella död" >>

"Återfunnen målning av Caravaggio ställs ut på Prado" >>

"Klyschigt, koketterande och strategiskt - Sonia Hedstrand ser Sara Broos nya film Skärvor, håller hårt i skämskudden och vrider sig av sekundärskam i biofåtöljen.">>

"Recension: Habibi - The Revolution och Love på Medelhavsmuseet" >> 

"Recension: En hovnarr på röda mattan. Sonia Hedstrand ser Maurizio Cattelan på Moderna Museet" >>

"Recension: Farväl till övergreppsestetiken" >>

"Recension: Berlinde De Bruyckere på Artipelag" >>