Återfunnen Caravaggio-målning ska visas på Pradomuseet

Den italienske barockmålaren Caravaggios målning ”Ecce Homo” försvann under 1800-talet och återfanns på en auktion i Madrid 2021. Nu ska den visas upp på Pradomuseet. ”Det representerar en av de största upptäckterna i konsthistorien”, skriver museet.


Spara som favorit

 08 maj 2024

Caravaggios ”Ecce Homo” är en oljemålning med bibliskt motiv som föreställer Jesus innan korsfästelsen. Den målades i början på 1600-talet och är ett av 60 verk som man känner till av den italienske renässansmålaren Caravaggio. Det gör den till ett av de mest värdefulla konstverken i världen, skriver Pradomuseet i ett uttalande.

Caravaggios ”Ecce Homo” kom till Spanien redan under 1600-talet och utgjorde en del av det spanska kungahusets konstsamling. Tavlan försvann därifrån under Napoleons invasion och har sedan 1800-talet befunnit sig i olika privatpersoners ägo. 

Såldes under fel namn

Ecce Homo, som mäter 111 cm gånger 86 cm, hade tillskrivits den spanska 1600-talskonstnären José de Riberas krets när den erbjöds till försäljning på ett auktionshus i Madrid i april 2021. Men något med målningen och dess lysande egenskaper. ledde till att experter i Spanien och Italien ompröva arbetet.

När samlare runt om i världen fick nys om målningens möjliga skapare kontaktade experter på Prado Spaniens kulturministerium, som snabbt gick in för att införa ett exportförbud. Madrids regionala regering tilldelade också snabbt tavlan som skyddad kulturarvsstatus för att behålla den i landet.

Utropspriset låg på 1 500 euro, vilket motsvarar ungefär 17 000 kronor. En äkta Caravaggio är värd tiotals miljoner euro, motsvarande hundratals miljoner kronor.

Fyra av världens främsta experter på Caravaggio och barockmålning har nu undersökt målningen och de är eniga om att det rör sig om ett verk av den klärobskyre mästaren.

På måndagen sa Prado att målningen – som köpts av familjen som hade ägt den i generationer av en anonym köpare för en hemlig summa – skulle visas på museet från 28 maj till oktober.

Från den 27 maj kommer ”Ecce Homo” att visas på Pradomuseet. DN/Pradomuseet/Guardina


Målningen avbildad under restaureringsprocessen. Foto: Museo del Prado

 

-------------------------------------

Fler artiklar om konst: 

"Klyschigt, koketterande och strategiskt - Sonia Hedstrand ser Sara Broos nya film Skärvor, håller hårt i skämskudden och vrider sig av sekundärskam i biofåtöljen.">>

"Recension: Habibi - The Revolution och Love på Medelhavsmuseet" >> 

"Patrick Amsellem - Min Konstupplevelse. Nationalmuseets nya chef berättar om en avgörande tid i Paris >> "

"Recension: En hovnarr på röda mattan. Sonia Hedstrand ser Maurizio Cattelan på Moderna Museet" >>

"Recension: Farväl till övergreppsestetiken" >>

"Recension: Berlinde De Bruyckere på Artipelag" >>