Målning förstörd av pro-palestinsk gruppSpara som favorit

 11 mars 2024

En runt hundra år gammal målning hängande på Cambridges universitet i Storbritannien har förstörts av en pro-palestinsk grupp.

Gruppen som går under namnet Palestine Action spraymålade målningen med röd färg och skar sedan sönder den, rapporterar The New York Times.

Målningen är ett porträtt av den brittiske premiärministern Artur James Balfour som 1917 stödde etableringen av ett judiskt hemvist i Palestina, vilket banade väg för grundandet av Israel tre decennier senare.

Palestine Action säger i ett uttalande att Balfour hade givit bort palestiniernas land – ett land som inte var hans att ge bort.

Det har på senare år blivit allt vanligare att aktivister förstör konst för att få sina röster hörda. Malin Carlsson/TT

Fakta: Balfour Declaration:

Balfourdeklarationen (engelska: Balfour Declaration) är ett yttrande den 2 november 1917 av den brittiske utrikesministern Arthur James Balfour, i vilket han meddelar lord Walter Rothschild, ledaren för det judiska samfundet i England, att den brittiska regeringen stöder förslaget att upprätta ett judiskt hemland i Palestina, dock under förutsättning att detta inte skulle komma att inkräkta på i Palestina redan existerande icke-judiska samhällens civila och religiösa rättigheter eller judars rättigheter och politiska status i något annat land. År 1917 var Palestina fortfarande formellt en del av det Osmanska riket men blev efter första världskriget ett område som förvaltades av Storbritannien på uppdrag av Nationernas förbund.

Innehållet i meddelandet var avsett att vidarebefordras av Rothschild till Sionistiska federationen, en paraplyorganisation för olika judiska grupper som länge kämpat för att upprätta ett judiskt hemland i Palestina.

Balfourdeklarationen som avsåg att vinna alla världens judar för ententens sak i det då pågående första världskriget, ledde bland annat till upprättandet av Brittiska Palestinamandatet 1920 och utgjorde till andra världskriget en av hörnstenarna i den brittiska Palestinapolitiken. / Wikipedia 

 

 Fler artiklar om konst: 

"Ingrid Pollad är Hasselbladpristagare 2024" >>

"Recension: En hovnarr på röda mattan. Sonia Hedstrand ser Maurizio Cattelan på Moderna Museet" >>

"Staten köper Anna Odells konstverk" >>

"Recension: Vårsalongen på Liljevalchs 2024" >>

"Recension: Farväl till övergreppsestetiken" >>

"Recension: Berlinde De Bruyckere på Artipelag" >>