von Echstedtska gården

Västra Smedbyn, Kila i Värmland

26 maj 2024 - 15 september 2024

von Echstedtska gården

 23 maj 2023

von Echstedtska gården byggdes mellan åren 1762–1764 och har på utsidan en nästan karolinsk prägel; den strama låga manbyggnaden och de två par flyglarna. Inne i huvudbyggnaden blommar rokokon. Du ser det i möblerna men kanske främst i de vackra väggmålningarna.

Redan i förstugan hälsas besökaren av ett par grenadjärer från Adolf Fredriks tid och i salen finns målningar med bibliska motiv. Till och med hemlighuset har burleska dekorationer utan motsvarighet i landet. Gården är kanske den märkligaste av Värmlands ännu bevarade äldre gårdar. Ett besök här kommer förgylla din sommar på flera sätt. På plats erbjuds, förutom en fantastisk miljö, bland annat guidade turer, café med butik, Värmlands genbank av äpplen i apelgården och en alltid väldoftande örtagård. På den lilla höjden framför caféet kan du med utsikt över sjön Summeln avnjuta en god fika som hämtat både inspiration och råvaror från närområdet. På tunet framför kan barn i alla åldrar ge sig i kasst med olika typer av äldre lekar som håller än idag. Sommaren nyhet är dräktkammaren i lusthuset. Den är för barn och vuxna i sällskap. Hur klädde man sig på 1700-talet? Vad var kläderna gjorda av? Fanns det knappar? Hur kändes det att gå runt i vadmalsbyxor eller en linnesärk? Här kan du prova, klä på dig och ta en selfie! Guidade visningar hålls varje dag kl 12, 14 och 16. ca 45 minuter. Biljett bokas på plats eller online.

Hitta hit

Fler utställningar på Värmlands Museum

Fler utställningar

Johan Tirén & Johan Löfgren - Minnen av ett landskap

Norrtälje konsthall presentar stolt utställningen Minnen av ett landskap med Johan Tirén och Johan Löfgren. Utställn...

 13 apr - 1 jun 2024

Norrtälje Konsthall, Norrtälje

Amanda Karlsson

The Leech party - Igelfesten

The Leech Party / Igelfesten är en hyllning, ett förhållningssätt och ett utforskande kring våra kollektiva oönskade...

 1 jun - 4 aug 2024

Trollhättans Kons..., Trollhättan

Visioner. Katarina Löfström

Katarina Löfströms videokonst och skulpturala installationer befinner sig långt från det talade och skrivna ordet.

 25 maj - 20 okt 2024

Thielska Galleriet, Stockholm

Fler Gallerier/Museer i närheten