Värmlands Museum

/media/nvnkyc5n/vm_internationella-utstallningar.jpg

Värmlands Museum finns på Sandgrundsudden  mitt i centrala Karlstad och har öppet årets alla dagar. Museet  är ett av Sveriges mest välbesökta länsmueer med omkring 200 000 besökare per år. Varje år visas 15-20 nya utställningar med kulturhistoria, konst och foto av hög internationell klass.

Under många år har museet tagit stora internationella utställningar till Värmland och tillfört regionala och lokala perspektiv till några av vår tids stora globala frågor.

Alltid på museet

Värmlandsliv är en historisk utställning om människors liv i landskapet under 10 000 år. Med utgångspunkt i dagens Värmland berättas här om människor som levt under olika tider och med olika förutsättningar. Här finns till exempel ett riktigt svärd från medeltiden, utsökt hantverk från 1700-talet, Färjestads guldhjälm från 1998 och mycket, mycket mer.

På museet går det alltid att uppleva konst av hög klass. Urvalet till Insyn & Utblick baserar sig främst på verk med koppling till Värmland, men även internationella konstnärer finns representerade.

Skaparverkstan är en plats för kreativa möten, inspirerande workshops och skapande med olika tekniker. På en vanlig vardag finns här papper och pennor för dig som vill teckna.

För de allra minsta museibesökarna finns Sandbergs sagovärld. Här kan du baka tårta med Lilla Anna, se när Pulvret fixar fisk, besöka slottet Gomorronsol och kika in i Långa farbrorns hatt – och både barn och vuxna får plats i Tummens mysiga läshörna.

Framtidslabbet är en interaktiv och tvärvetenskaplig utställning som främst riktar sig mot ungdomar. En plats där tankar, idéer och innovationer får flöda. Här tar vi just nu upp frågor som rör klimat och miljö.

Restaurang och café

Inne på museet finns Matbruket – en förstklassig restaurang med eget café för alla som vill att mat ska vara en upplevelse. Kombinera kultur med riktigt god mat och gör museibesöket till en oslagbar upplevelse.

Sommaröppna besöksmål

Under sommaren har museet besöks- och museiverksamhet vid ytterligare fyra kulturhistoriska besöksmål i Värmland, nämligen von Echstedtska gården, Torsby Finnskogscentrum, Långbans Gruvby och Lesjöfors Museum.

Värmlands Museum drivs genom Stiftelsen Värmlands Museum med stöd från Kulturrådet och Region Värmland, samt värdkommunerna för museets fem besöksmål; Karlstads kommun, Filipstads kommun, Säffle kommun och Torsby kommun.

Hitta hit

Aktuella utställningar

Från idé till Nobelpris

Nobel Prize Museum on Tour

Välkommen att utforska några Nobelpristagares arbetsmiljöer och hur de fått idéer till allt från litterära klassiker til…

 16 maj - 6 jan 2025

Värmlands Museum, Karlstad

Lin för livet

Torsby Finnskogscentrum

Lin är en mångsidig växt med en fantastisk historia. Redan för 6 000 år sedan visste egyptierna hur linne blir till. I S…

 1 jun - 31 aug 2024

Värmlands Museum, Karlstad

Glitch

Katja Pettersson

En separatutställning med konstnären Katja Pettersson, en av grundarna till designgruppen Front.

 19 apr - 15 sep 2024

Värmlands Museum, Karlstad

Strangers to ourselves

Fotograf Hashem Shakeri

Hashem Shakeri (f. 1988) är konstnär, fotograf och filmare som arbetar mestadels i Iran och Afghanistan. Här möter vi m…

 9 feb - 25 aug 2024

Värmlands Museum, Karlstad

Metaller – från mineral till identitetsskapande objekt

Långbans gruvby, Filipstad

I vårt globala samhälle knyts människor samman med hjälp av elektroniska produkter. Det vore en omöjlighet utan metaller…

 8 jun - 18 aug 2024

Värmlands Museum, Karlstad