I flirted with you all my life - Isabel Theselius
Utställningen är avslutad! 24 november 2023 - 17 december 2023

I flirted with you all my life - Isabel Theselius

 20 november 2023

I flirted with you all my life är en utställning av konstnären Isabel Theselius som bygger på myter kring The Red Mill – en diner, lounge och bowlinghall som ägdes av Theselius mans släkt i Detroit, Michigan, under 50-och 60-talet. Theselius började intressera sig för dinern efter att ha fått veta att den brann ner två gånger under mystiska omständigheter.

Genom fotografier och vykort på inredningen, insamlade av hennes mans familj och memorabilia som hittats på nätet, har Theselius återskapat bilder, föremål och ett videostycke inspirerat av när elden slukar The Red Mill. Utställningen dyker ner i idéer om ett mytomspunnet amerikanskt förflutet under efterkrigstidens högkonjunktur, och verkligheten av förlust och upprepad tragedi. Andra versionen av The Red Mill brann nämligen också ner till marken under Detroit-upploppen 1967.

Titeln I flirted with you all my life är hämtad från en Vic Chesnutt-låt, där sångaren avslöjar sitt komplicerade förhållande till döden. I Theselius utställning syftar raden från Chesnutts sång till hennes långvariga fascination av eld, som både har en destruktiv och förförisk kraft samtidigt. För Theselius kan lågornas symbolik representera både aktuella och historiska katastrofer, men även nystart och förnyelse.

Bio

Ursprungligen från Lund, Sverige, tog Theselius en MFA i studiokonst från University of California Irvine och en BFA i Fine Arts från Valand School of Fine Arts i Göteborg, Sverige.

Theselius ingår i Statens konstverks samling och är mottagare av Konstnärsnämndens tvååriga arbetsbidrag (2021). Hon har fått flera anslag och stipendier, bland annat från Stiftelsen för samtidskonst, Helge Ax: son Johnsons stiftelse, Eric Ericsons konstnärsstipendium och Medicistipendiet, för att nämna några.

2019 deltog Theselius i ett konstnärsresidens på Crosstown Arts i Memphis, Tennessee, och 2018 deltog hon i ett konstnärsutbytesprojekt i Tiznit, Marocko.

Senaste soloutställningar inkluderar Central Server Works (2023) i Los Angeles, USA, 3:e Våningen (2023) i Göteborg, Sverige, Elephant Art Space (2022) i Los Angeles, USA, Galleri Slätten (2021) i Malmö, Sverige, och Pio Pico Gallery (2020) i Los Angeles, USA.

Service

  • Restaurang

Hitta hit

Fler utställningar på Konstepidemin

Fler utställningar

Lisa Larson – En resa genom åren

Sommarutställning 2024

Kristinehamns konstmuseums sommarutställning presenterar Lisa Larsons konstnärskap i hela dess bredd och gläntar på d...

 18 maj - 15 sep 2024

Kristinehamns Kon..., Kristinehamn

Bokstaven genom väv Ateljé Grotesk x Studio Supersju

Bokstaven genom väv Ateljé Grotesk x Studio Supersju

 30 sep - 6 okt 2024

Konstakademien, Stockholm

Fler Gallerier/Museer i närheten