Museum med förbjuden konst öppnar i Barcelona

Museum med förbjuden konst öppnar i Barcelona

Spara som favorit

 30 oktober 2023


Shark, av David Černý,  Museu de l'Art Prohibit. 

En korsfäst Ronald McDonald, bönemattor spetsade med stilettklackar och teckningar gjorda av forna Guantánamo-fångar.
De utgör en del av verken som visas på det nya museet Museu de l'Art Prohibit i Barcelona, beläget i den vackra byggnaden Casa Garriga Nogués.

42 verk visas just nu på museet, däribland konst av Francisco Goya, Andy Warhol och Ai Weiwei. Det är en del av den katalanska affärsmannen Tatxo Benets privata samling.

- Jag vill inte samla eller visa upp kontroversiella konstverk, utan konst som har blivit censurerad, förbjuden och fysiskt attackerad, säger han till AFP.

Många av verken har en koppling till religion, som den finska konstnären Jani Leinonens "McJesus", med Ronald McDonald uppspikad på ett träkors.
På Museu de l’Art Prohibit finns även till exempel ett krucifix i en behållare med urin, ett verk av konstnären Andres Serrano, som vandaliserades när det visades på en utställning i Frankrike på 1980-talet.

En konstnär som inte kan visa sina alster eftersom någon hindrar dem är en censurerad konstnär och kommer alltid att ha en plats på museet, säger Taxto Benet.
Museet öppnar för allmänheten den 26 oktober 2023 / TT-AFP


Interiör från Museu de l'Art Prohibit i Barcelona

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LÄS MER:

"Beslagtagna konstverk av Egon Schiele säljs på auktion" >>