Stor utställning med Terry O'Neill på Fotografiska

Nu sommar visas den första och största retrospektiva utställningen som gjorts över fotografen Terry O’Neill. Utställningen är unik och skapad av Fotografiska med Stockholm som första stopp. Missa inte möjligheten att stifta närmare bekantskap med Stjärnornas fotograf.
Stor utställning med Terry O'Neill på Fotografiska

Spara som favorit

 18 juni 2022

Utställningen är curerad av Johan Vikner, Director of Global Exhibitions på Fotografiska, som själv har gått igenom det enormt omfattande arkiv av bilder, negativ och anteckningar som Terry O'Neill lämnade efter sig vid sin död 2019.    

– Vi har fått tillgång till hela Terry O’Neills arkiv och har även fått möjlighet att scanna in opublicerade bilder exklusivt för den här utställningen. Det är en otrolig bildskatt, berättar Johan Vikner. Bland alla negativ fann vi bland annat en ej framkallad bild på Bianca Jagger, fotograferad någon gång på 70-talet. En bild som Bianca själv visst skulle finnas men aldrig sett. Den visas nu för första gången i den utställningen som även den är den första och största retrospektiva utställningen som gjorts över Terry O’Neill

Terry O’Neills karriär som fotograf började på den engelska nyhetstidningen Daily Sketch, och efter ett par år började han jobba som frilansande fotograf för magasin som Vogue, Rolling Stone, Time Magazine och Vanity Fair. Från 1960-tal till 2000-tal var han en av världens mest publicerade fotografer. Med sina personliga bildtolkningar av kända människor var Terry O’Neills fotografier ofta något helt annat än de konstlade porträtt som vanligtvis togs, och även de mest svåråtkomliga stjärnorna ville posera framför hans kamera. 

Under 1970-talet började Terry O’Neill fotografera allt mer i Hollywood, där han umgicks privat med flera av de största skådespelarna. Han var bland annat nära vän med Frank Sinatra, och gift med skådespelerskan Faye Dunaway mellan 1983-1987. En av Terry O’Neills mest kända bilder är den på Faye Dunaway framför poolen på The Beverly Hills Hotel i gryningen efter Oscarsgalan år 1977, där hon just vunnit en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. 

– Den bilden bär just den trygghet och säkerhet som personerna kände tillsammans med honom. Det är en otrolig känsla i hans bilder som känns ärlig och närvarande. Han och Faye Dunaway blev ju till och med ett par på kuppen, säger Johan Vikner. 

I utställningen Stars syns bland annat världskända porträtt på Brigitte Bardot och Mick Jagger i färg för första gången, och aldrig tidigare visade fotografier på stjärnor som Elvis Presley och Bianca Jagger. Två svenska stjärnor dyker också upp i utställningen: Britt Ekland och Izabella Scorupco.

Det finns både filmer att se och radioprogram att lyssna på där Terry själv berättar om de olika bilderna och hur de kom till. På utställningen har man även skapat en et separat rum som visar på bilder från hans första början. De visar ett England på 60-talet där det gamla möter det nya och okända band skulle fotograferas. Band som vi sedermera kom att känna som Rolling Stones och The Beatles. Här fotograferades som unga, okända men redan då fulla av självsäkerhet i ett slitet England.  

Terry O'Nelii var en flitigt anlitad fotograf, inte bara av tidningar ut an även av skiv- och filmbolag där han som fotograf skulle ta officiella bilder de skulle använda i sin marknadsföring, men det gav även Terry en unik möjlighet att dokumentera arbetet bakom kulisserna och det är dessa om är mest intressanta. Han var som kontrakterad fotograf för filmerna om James Bond och var med från första till filmen. Ett arbete som fortsatte detta ända fram till den första filmen med Daniel Craig. Fotografiska har byggt en tillfällig bar inne i utställningen till James Bonds ära. Missa inte en att ta en "shaken, not stirred" här.     

Österödskvinnan visas för första gången – levde för...

Österödskvinnans kvarlevor är omkring 10,000 år gamla och härstammar från äldre stenåldern. Hennes skelett är ett av de …

 07 november 2023

Jens Christiansen

Protester efter att konstnär petas från biennal

Mikala Tai, som i fyra år har lett avdelningen för bildkonst vid Creative Australia, sade upp sig till stöd för konstnär…

 17 februari 2025

Jens Christiansen

Hit vill Förintelsemuseet flytta

Det handlar om två olika förslag: Tullhuset på Blasieholmen och Stadsgårdsterminalen vid Slussen i Stockholm. "Båda plat…

 20 maj 2025

Jens Christiansen

Kulturjournalistiken allt mer hotad

Tidningar lägger ned sina kulturredaktioner och den fördjupade kulturjournalistiken krymps. Bakom trenden ligger digital…

 13 november 2023

Jens Christiansen

Världskulturmuseerna vill återlämna konst till Nigeria

Statens museer för världskultur söker nu regeringens medgivande för att lämna tillbaka 39 föremål med ursprung i kungadö…

 23 februari 2023

Jens Christiansen

Kommuner i norr mot strömmen – satsar på kultur

Kulturgaranti för alla skolbarn, mer offentlig konst och innovationer för att stärka samarbetet mellan kultur och näring…

 24 januari 2024

Jens Christiansen

Strindberg visas på Louisiana

Den stora utställning "Havet" på danska konstmuseet Louisiana, består av tre delar: "Havet mellan konst och vetenskap", …

 25 juli 2024

Jens Christiansen

Damien Hirst i blåsväder, igen.

Svt rapporterade i går om den brittiske konstnären Damien Hirst som nu har ställt ut döda djur i formalin, täckt en männ…

 26 april 2023

Jens Christiansen

Reuterswärd-skulptur stulen utanför sporthall

"Jumparen", som värderats till 700 000 kronor, är ett av kommunens tre offentliga verk av konstnären. Skulpturen består …

 24 april 2025

Jens Christiansen

Dick Bengtsson – "tummen i ögat" på samtiden i ny ut...

Interiör från Kumlafängelset” (1971) och “Domburgssviten” (1972) visas på Sven-Harrys konstmuseum. Foto: Viktoria Bank/T…

 03 april 2025

Jens Christiansen