Kommuner i norr mot strömmen – satsar på kultur

I tider då kulturen får stå tillbaka på många håll satsar flera Norrlandskommuner tvärtom extra medel. I Luleå, Sundsvall och Skellefteå lyfts kulturen fram som en grundbult när städerna ska växa.


Spara som favorit

 24 januari 2024

Kulturgaranti för alla skolbarn, mer offentlig konst och innovationer för att stärka samarbetet mellan kultur och näringsliv. Det är några av de nya satsningar som Luleå kommun gör när staden ska växa i och med den så kallade gröna omställningen, där industrin byggs ut för ett fossilfritt samhälle.

Det vore väldigt dumt att skära på kulturen eftersom vi vet att det är en viktig del i varför människor bor kvar eller väljer att flytta till en stad, säger Marie Wallstén, enhetschef för Konst, scen och möten i Luleå kommun.
Enligt henne är även kommunpolitiker inom andra ämnesområden eniga om att kulturen bör vara med i centrum för diskussioner om Luleås framtid. Kulturbudgeten utökas med sju miljoner, vilket inte är mycket pengar i jämförelse med till exempel vägröjning, framhåller Marie Wallstén.

Men i kultursammanhang får man väldigt mycket utväxling för pengarna och det berikar staden så mycket med ett levande kulturliv.


Satsar på barnens rätt
Luleå erbjuder gratis kulturskola och den nya kulturgarantin som införs i skolan omfattar alla från fyra till sexton år. Den garanterar minst en kulturupplevelse per årskurs och förhoppningen är att alla elever ska få ta del av samma utbud.

Inte bara om du har en lärare som är engagerad eller en skola som ligger nära, säger Marie Wallstén.
Även Skellefteå ökar sin kulturbudget med sju miljoner. Och när Sundsvall expanderar görs bland annat Nordiska Kammarorkestern till en orkester på heltid till 2027. Kommunen ger också fem miljoner kronor om året mellan 2025 och 2028 till en kultur- och idrottsfond som ska främja nya idéer.

Vi vill stärka de kulturella och kreativa näringarna, det har ett egenvärde men det gör också Sundsvall mer attraktivt för både befintliga och kommande invånare. Vi behöver också bygga på de styrkor vi har, och en av dem är Nordiska Kammarorkestern, säger Niklas Säwén (S), kommunstyrelsens ordförande.


"En ideologisk fråga"
Niklas Säwén förstår att det finns kommuner som har svårt att satsa på kulturen i dagens tuffa ekonomiska läge.

Det är en skillnad mot det man gör i Norrköping där man aktivt pekar ut kulturen som ett särintresse, i min värld blir det en ideologisk fråga. Men framför allt är jag orolig över att staten inte tar tillräckligt stort ansvar, och inte räknar upp anslagen i den takt som krävs./ TT


Marie Wallstén, enhetschef för Konst, scen och möten i Luleå kommun. Foto: Magnus Stenberg

Fakta: Kultursatsningar i norr

Efter att ha byggt Sara Kulturhus utvecklar Skellefteå kommun nu ett nytt område för gräsrotskultur, med satsningar för framför allt barn och unga. Kulturbudgeten ökas med 7 miljoner. Bland annat betalar man för en ny bokbuss och lägger pengar på mer offentlig gestaltning i stadsrummet.

Luleå kommun satsar en miljon extra på en tjänst som ska jobba med offentlig konst. Kompetenshöjande insatser görs också så att konst ska komma in tidigare i nybyggnationer.

Luleå försöker att hitta finansieringsmodeller med näringslivet, bland annat genom en fond där en jury med professionell kompetens delar ut pengar till olika projekt.

Kulturgaranti i skolan införs i Luleå till en kostnad av två miljoner.

Sundsvall tillför resurser till en kultur och idrottsfond. Fem miljoner per år mellan 2025 och 2028, alltså 25 miljoner totalt.

Sundsvall satsar 500 000 för 2024 på Nordiska Kammarorkestern, ihop med regionen.

En analys och kartläggning av kulturlokaler görs i Luleå, så att man inte säljer lokaler som är viktiga för kulturen. Verksamhetsbidrag ska också kunna ges till hyra. Även Sundsvalls kommun undersöker lokaler för kulturen ihop med näringslivet.

 

LÄS MER:

"Klimt-tavla hittad – värd halv miljard >>

"Anna Odell: Går inte att fördöma" >>

"Uppsala och Kiruna vill bli kulturhuvudstäder" >>