Beslagtagna konstverk säljs på auktion

Beslagtagna konstverk säljs på auktion

Spara som favorit

 30 oktober 2023

De konstverk av Egon Schiele som beslagtogs i USA i september ska säljas på auktion, skriver Der Spiegel. Akvarellerna av den österrikiske expressionisten misstänks ha stulits av nazisterna från en känd underhållare som mördades under Förintelsen.

Fram till nyligen fanns de tre skisserna på museer i Chicago, Pittsburgh samt på Oberlin College i Ohio. Enligt en domstol i New York finns det rimliga skäl att tro att konsten har stulits och hamnat på museerna efter att den sålts vidare.

Verken, som beräknas vara värda sammanlagt 27 miljoner kronor, säljs på auktionshuset Christie's i New York den 9 november. Senare i vinter kommer ytterligare tre Schiele-verk, som också misstänks vara stulna under nazitiden, att säljas på auktionshuset.

Den judiske underhållaren och konstsamlaren Fritz Grünbaums efterlevande har kämpat i många år för att konstverken ska återbördas till dem.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LÄS MER:

"Berlusconis stora konstsamling är värdelös och ska förstöras" >>