Nationalmuseum har råd att hålla öppet igen

Nationalmuseum i Stockholm återgår till att hålla öppet på tisdagar. Fjolårets hårda besparingar gör det möjligt att ha normala öppettider igen


Spara som favorit

 11 januari 2024

Svångremmen 2023 ledde inte bara till färre egna utställningar utan också till att det nyrenoverade museet tvingades hålla stängt en extra dag i veckan – vilket gör det ekonomiska läget något bättre i år.

- I samband med att museet nu öppnar två egna utställningar utökas också öppettiderna igen, berättar kommunikationschefen Lena Munther. Från och med 27 februari är öppettiderna återställda. Norska Harriet Backers impressionism och designutställningen "Design = Memory" visas från 22 februari och även på tisdagar.

- Då får vi "ett nytt utökat erbjudande" så det passar väldigt bra, säger Lena Munther.
Under 2023 sköt Nationalmuseum också fram utställningen "Romantikens blick" som nu öppnar i höst i stället.

Privat donation
Nationalmuseums ansträngda ekonomi fick stor uppmärksamhet under 2023 och långsiktigt är "läget fortfarande tajt", enligt Nationalmuseums ekonomichef Lars Lundberg. Räntekostnaderna blev dock 17 miljoner kronor lägre än befarat vilket gör läget något ljusare.

Lars Lundberg hoppas att dessa pengar gör att sommarens förväntade hyreshöjning från Statens Fastighetsverk inte blir lika hög.

- Vi betalar en kostnadshyra till Fastighetsverket för huset på Blasieholmen på 71 miljoner kronor om året, i den ingår en kalkylränta för ett miljardlån för renoveringen av byggnaden. Vi ska stå för hela räntekostnaden, och där har vi haft en kalkylränta som varit lite hög, förklarar han.
"Väldigt höga"
För 2024 går budgeten ihop, enligt Lars Lundberg som samtidigt betonar att museet tvingas hålla igen "på alla fronter".

I augusti 2023 framhöll den tidigare överintendenten Susanna Pettersson att Nationalmuseum har "ett strukturellt underskott på 40 miljoner kronor". Lars Lundberg i sin tur beskriver museets lokalkostnader som "väldigt höga" samtidigt som bemanningen är låg.

 I vårt budgetunderlag från i fjol kunde vi peka på ett 20-tal områden där vi har ingen eller bara en person med kompetens. Vi är väldigt sårbara på många områden. Vi har väldigt stora samlingar, vi tar hand om dem men kanske inte på det sätt som man skulle önska 


Harriet Backer "Aften, interiør" från 1890.

Läs mer om utställningen med Harriet Backer >>

LÄS MER:

Aikra Minagawa möter Ingerd Råman i ny utställning på Nationalmuseum >>

Uppsala och Kiruna vill bli kulturhuvudstäder >>

Verk från 16 000 konstnärer påstås ha tränat AI >>