Tecknare Per Åhlin har avliditSpara som favorit

 02 maj 2023

Dunderklumpens pappa har gått ur tiden. Tecknaren och animatören Per Åhlin har avlidit, 91-år gammal.   

Många som ser honom som svensk animations fader, säger regissören Henrik Ahnborg.
Även Alfons Åberg-filmerna regisserades av Åhlin som också gav form till vildvittrorna och rumpnissarna i Ronja Rövardotter.

Hans långa karriär påbörjades när han själv lärde sig teckna under uppväxten utanför Växjö. Först tog han sina illustrationer till en reklambyrå i Malmö.
Åhlins första tecknade filmer skapades hemma vid köksbordet under tidigt 1960-tal. På senare år regisserade han bland annat filmerna "Lilla spöket Laban" och "Emil & Ida i Lönneberga".
Han hade ett långvarigt samarbete med Hans Alfredson och Tage Danielsson och regisserade den första svenska tecknade långfilmen "I huvet på en gammal gubbe" 1968.


Hans livsverk är nästan oöverblickbart, säger regissören Tomas Alfredson till DN.
2019 sändes en dokumentär i SVT om Åhlins liv av Henrik Ahnborg och filmskribenten Mattias Oscarsson. Den innehåller arkivfilmer, illustrationer och animerade klipp, bland annat från Per Åhlins och Hans Alfredsons projekt "Hoffmanns ögon", som aldrig tidigare har visats för allmänheten.
Det var hans stora sorg att den inte blev av, säger Henrik Ahnborg till TT.

Annars låg den animerade filmen "Resan till Melonia" från 1989 Åhlin särskilt varmt om hjärtat. Den var riktad till både barn och vuxna och byggde på William Shakespeares "Stormen"
Det var det verk han själv framhöll och var mest stolt över, i alla fall vad gäller de tecknade filmerna, berättar Ahnborg som lärde känna Åhlin under åren med dokumentärarbetet.
"Resan till Melonia" var helt animerad och blev med den teknik de använde något av ett pionjärverk, de tog hjälp av datorer innan någon annan gjorde det.

Ahnborg beskriver Åhlin som "en ganska blygsam herre". Att framhäva sig själv låg inte för många i den generationen. Han underdrev ofta sin egen betydelse. Han var väldigt bestämd med att han inte såg sig som en konstnär. "Jag gör det jag får i uppdrag", sade han.
Utmärkande för det som lämnade Åhlins händer var en varm och lätt absurd humor, anser Ahnborg som placerar honom i raden personligheter som Hans Alfredson, Tage Danielsson, Astrid Lindgren med flera. Per var en del av det. Han hade ett djupt humanistiskt engagemang.
Jag blev väldigt ledsen när jag hörde att han hade gått bort. Vi träffades senaste för ett år sedan ungefär över en kopp kaffe på Konditori Hollandia i Malmö.

Så här skriver Lasse Åberg, som följt Per Åhlins arbete på nära håll och även hade en utställning med just Pers teckningar på Åbergs Museum   

- En av mina stora idoler som tecknare och animatör, Per Åhlin, har lagt ner pennorna. Redan på 1960-talet tittade jag med beundran och en skvätt avundsjuka på hans bokomslag och animationer och det var stort att 2020 få visa en specialutställning med hans verk på vårt museum i Bålsta. Tack Per, för din inspiration!

Lasse Åberg, själv tecknare, minns sin idol Per Åhlin