Seed Stories - fotografier av Thierry Ardouin

1 maj 2024 - 24 oktober 2024

Seed Stories - fotografier av Thierry Ardouin

 15 april 2024

Landskrona Foto visar utomhusutställningen Seed Stories med start den 1 maj i renässansträdgården vid Tycho Brahe-muséet på Ven. I utställningen utforskar den franske fotografen Thierry Ardouin fröer ner på mikroskopisk nivå och blottar en fascinerande historia om deras resa världen över.

Frön, vilda som odlade, är form- och färgmässiga underverk med en lika naturlig som bisarr morfologi, som får oss att häpna och förundras. Som symboler för liv, tillväxt, mångfald och kultur berättar de mänsklighetens historia. Sedan tidernas begynnelse har de burits av havsströmmar, vindar och ibland eld, men även djur och människor har hjälp till att sprida växtrikets otroliga mångfald. Frön från träd, spannmål, blommor, frukter och grönsaker färdas över världen, från ett territorium till ett annat, där de tas emot och acklimatiseras. Frön utmanar vår förmåga att föreställa oss morgondagen.

Den franske fotografen Thierry Ardouin, medgrundare av Tendance Floue-kollektivet, intresserar sig för förhållandet mellan människa och miljö. I detta projekt har han använt sig av vetenskaplig teknisk utrustning för att komma ner på mikroskopisk nivå. Hans frö-porträtt låter oss se det som annars är dolt för det mänskliga ögat: frönas fascinerande formmässiga mångfald och skönhet. Därmed tecknas dessa "stora resenärers" historia. Porträtten, som är utvalda, ljussatta och komponerade med allra största omsorg, stör betraktarens subjektivitet. Fröna har till största delen lånats från Naturhistoriska riksmuseets samlingar i Paris, men kommer från hela världen. De fascinerar oss med sin oförställda skönhet: deras färger, former och texturer suger tag i oss och tvingar oss att ifrågasätta våra invanda uppfattningar om ursprung.

Inspirationen till denna utställningen kommer från publikationen Seed stories, med fotografier av Thierry Ardouin (Atelier EXB/MNHN, 2022). Den bygger på en originalidé av Xavier Barral och är frukten av ett långsiktigt samarbete för att sammanföra fotografi och vetenskap.

Plats: Tycho Brahe-museet, Ven

Utställningen är skapad av Atelier EXB
Fotografier: Thierry Ardouin, Tendance Floue
Curator: Nathalie Chapuis, Atelier EXB
Utställningskoordinator: Yseult Chehata, Atelier EXB Med stöd av Muséum national d'histoire naturelle, Paris

Hitta hit

Fler utställningar på Landskrona Foto

Fler utställningar

Evelina Jonsson – Höljet

BERNADOTTESTIPENDIAT

Evelina Jonsson – Höljet

 24 aug - 5 okt 2024

Konstakademien, Stockholm

Truls Mårtensson

keramik

 21 sep - 13 okt 2024

Väsby Konsthall, Upplands Väsby

Fler Gallerier/Museer i närheten