With(out) You

3 februari 2024 - 28 april 2024

With(out) You

 26 februari 2024

I Projektrummet visas under våren With(out) You av Josefine Neumann som förra året erhöll sin masterexamen i modedesign från Textilhögskolan i Borås.

Ur en större kollektion visas i utställningen ett urval om fyra gestaltningar som kretsar kring materiell och immateriell återvinning.

Med sitt arbete tänjer Josefine Neumann på förståelsen för vad modedesign kan vara och skapar öppningar mot andra konstformer. Med nostalgi och berättande som metod har Josefine Neumann använt sig av olika foton, brev och andra anteckningar upphittade i olika diverselådor på loppisar. Bland dem fann hon exempelvis en anteckning om en uppslagen förlovning och ett brev inläst på kassettband av en USA-resenär på 1960-talet. De olika spåren hämtade ur de anonyma informanternas liv har Josefine sedan gestaltat med hjälp av andrahandskläder som parvis länkats samman i olika situationer, som i en omfamning eller rygg mot rygg.

Josefine Neumanns kläder är modedesign men kan likaväl användas för performance eller visas som konstinstallation i ett utställningsrum. Kläderna är skapade för att bäras av två tillsammans, av en ensam eller ingen alls. Utan bärare blir de tomma plaggen till ihåliga skal som får symbolisera ensamhet, frånvaro eller saknaden efter någon eller något. Med With(out) You vill Josefine väcka känslor av identifikation eller empati hos betraktaren – låta oss stanna upp och vila i en tid som passerat.

Hitta hit

Fler utställningar på Rian Designmuseum

Fler utställningar

Mönstrade Positioner

I utställningen Mönstrade Positioner utforskas samtida textil mönsterdesign för rum och kropp genom verk av 14 tongiv...

 14 okt - 25 aug 2024

Textilmuseet, Borås

Fler Gallerier/Museer i närheten