The Future is Local

3 februari 2024 - 28 april 2024

The Future is Local

 26 februari 2024

The Future is Local är en utställning som visar hur de unga företagen Verk och A New Sweden arbetar med att ta fram lokalt förankrade produktionskedjor. Möbelföretaget Verk och klädmärket A New Sweden strävar efter att så mycket som möjligt från råvaruinsamling till förädling, bearbetning och slutproduktion ska ske i Sverige.

Företagen är representativa för en ny rörelse inom svensk design, där utgångspunkten är samarbeten med inhemska producenter av material som ull, läder, glas, trä och stål, samt med specialkunniga hantverkare och fabriker.

Utställningen vill visa att bakom orden ”Made in Sweden” står en hållbar produktion som är förankrad i samarbete och nytänkande såväl som i traditionella tillverkningsmetoder.
Företagen i utställningen vill utmana design- och modebranschen och dess tendens till ”greenwashing”. Snarare än att göra pliktskyldiga anpassningar omformar företagen hela processen kring design, produktion och logistik. Det handlar inte om att gå tillbaka till en rent hantverksmässig produktion, utan om att tillverka ansvarsfullt i industriell skala. I stället för att flytta runt produktionen och förlägga den till den plats där det för tillfället är billigast, bygger företagen upp långsiktiga samarbeten med lokala råvaruproducenter och tillverkare. Även konsumenterna utmanas i att tänka långsiktigt. En möbel, säger Verk, ska värderas utifrån perspektivet att den ska kunna gå i arv.

A New Sweden lämnar en femtonårig garanti på sina plagg där företaget förbinder sig att utan kostnad laga sådana skador på kläderna som uppkommit genom normal användning.

Hitta hit

Fler utställningar på Rian Designmuseum

Fler utställningar

Emelie Röndahl

I mina garngråtande skildringar av kroppar i den tragikomiska vardagen undersöker jag de laddade förhållanden som lig...

 4 maj - 11 aug 2024

Landskrona konsthall, Landskrona

Fler Gallerier/Museer i närheten