Emelie Röndahl

4 maj 2024 - 11 augusti 2024

Emelie Röndahl

 29 januari 2024

I mina garngråtande skildringar av kroppar i den tragikomiska vardagen undersöker jag de laddade förhållanden som ligger till grund för självuppfattning, intimitet, bekräftelse och individuell upplevelse.

 

"Mina verk, som skildrar figurer som visar en hårig men ändå arrangerad sida, och som i det jag kallar underjorden av bilder, visar en slags inre känsla med mer destruktiva och ensamma drag. Mina bilder, handvävda i den traditionella skandinaviska tekniken rya, visar kroppar som zombielika varelser uttryckta genom de hängande garn-linjerna och de täta horisontella linjerna, av mina egna barn, min hund, min kropp, liksom andra kvinnors kroppar.

Rya är en vävteknik som historiskt har använts för att väva täcken som imiterar fårskinn där den håriga delen ligger mot kroppen. Centralt i ryan är teknikens dubbelsidighet. Den håriga sidan ställer sig som motpol till den släta undersidan, mina verk installeras ofta med båda sidor, med dess olika uttryck, synliga för åskådaren. Jag väver inte bara det välbekanta, personliga, utan hela praktiken sker även i mitt vardagsrum. Hemmet som plats har definierat en av västerländsk kulturs grundläggande idéer om kvinnlighet – den patriarkala synen på kvinnans plats. Det finns goda skäl att förkasta hemmet som en plats med stöd för feministens egen identitet, men hemmet har ambivalenta värderingar – många av oss ser fram emot att komma hem, att vara oss själva. Utöver vissa patriarkala värderingar är hemmet, och som i mitt fall, arbetsplatsen som ligger mitt i hemmet, också förknippad med värden som integritet, säkerhet och konstnärligt ägande."

BIOGRAFI:
Emelie Röndahl (1982) bor och arbetar i Falkenberg, hon är en vävande konstnär som under flera år handvävt figurativa ryor men som även arbetar med andra uttryck såsom teckning, animation och installation. Emelie studerade på HDK-Valand och Oslo Konsthögskola. 2022 disputerade hon på sin avhandling ”Crying rya – a Practitioner’s Narrative Through Hand Weaving” i konstnärlig forskning vid Göteborgs universitet.
Hon har ställt ut på bland annat Havremagasinet, Hallands Konstmuseum, Trollhättan Konsthall, Svenska Institutet i Paris och på Istanbul Design Biennal.

 

Hitta hit

Fler utställningar på Landskrona konsthall

Fler utställningar

Fler Gallerier/Museer i närheten