Hilda Hellström

A cut through time

24 februari 2024 - 4 maj 2024

Hilda Hellström

 23 februari 2024

Vulkanutbrott, jordbävningar och tektoniska rörelser: Hilda Hellström vill i sina arbeten efterlikna geologiska processer och har länge utvecklat egna tekniker och materialgrepp som påminner om dessa naturliga skeenden.

Titeln A cut through time refererar dels till tiden för verkets tillblivelse och den process som går att skönjas i det färdiga verket.

Titeln refererar också till tvärsnittet, ett tekniskt grepp som återkommer i Hellströms arbeten. Genom att just skära ett material itu kan vi hitta materialets inre, och annars gömda, berättelser.

Detta är ett steg för konstnären i en oändlig strävan att förstå materialens och naturens outgrundliga värld. Hellströms verk byggs upp i lager, och blir en representation över tid och minne – sedimenterade berättelser, transformationer frusna i tiden.

– Jag arbetar framförallt med gjutprocesser, som på olika sätt visar gjutmaterialets egna krafter. Exempelvis genom elastiska gjutformar eller infärgningstekniker som synliggör gjutmaterialets övergång från flytande till fast. Det skapar ofta ett organiskt uttryck. Samtidigt arbetar jag med symmetri och geometri och intresserar mig för vad som finns i spänningsfältet mellan det kontrollerade och det som slumpen framkallar. Det handlar också om tidslager och hur vi på olika vis laddar material och objekt, ibland till den grad att de blir mytologiska för oss.

Om konstnären:

Hilda Hellström är en svensk konstnär som arbetar i gränslandet mellan skulptur och konsthantverk, ofta i okonventionella material. Hon är född i Bohuslän 1984, uppvuxen i Göteborg och verksam i Köpenhamn.
Hon arbetar framförallt med gjutprocesser och i hennes arbeten finns referenser till geologi, arkeologi och mytologi. Hellström tog sin masterutbildning vid Royal College of Art i London 2012.

Hitta hit

Fler utställningar

Vakna upp

På spaning efter framtiden

Kan vi använda oss av konsthistorien för att skapa oss en bild av framtiden? Vad kan vi egentligen lära oss av histor...

 1 feb - 31 dec 2024

Jönköpings läns m..., Jönköping

With(out) You

I Projektrummet visas under våren With(out) You av Josefine Neumann som förra året erhöll sin masterexamen i modedesi...

 3 feb - 28 apr 2024

Rian Designmuseum, Falkenberg

Fler Gallerier/Museer i närheten