TUIJA LINDSTRÖM: LOVE & DEATH

15 mars 2024 - 28 juli 2024

TUIJA LINDSTRÖM: LOVE & DEATH

 23 januari 2024

Tuija Lindström (1950-2017) är en av Sveriges stora namn inom den fotografiska konsten. Hon flyttade till Sverige från Finland under 1970-talet och kom under 1980-talet att bli stilbildande med sina svartvita poetiska fotografier. Under 1990-talet blev Lindström Sveriges första kvinnliga professor i fotografi och hennes påverkan på yngre generationer konstnärer och fotografer kan inte underskattas


1) For Heathcliff, 1980. 2) The Skirt, 1984. Bägge av Tuija Lindström

 

Utställningen presenterar ett retrospektiv av Tuija Lindströms mest kända fotografier men även mindre kända videoverk och ljudmaterial som tillsammans ger en bred översikt över hennes konstnärliga gärning.

I utställningen Love & Death får besökaren möta Tuija Lindströms tidiga verk från 1980-talet då hon arbetade fram sin egen stil i det analoga mörkrummet. Med hjälp av filtrerat ljus i framkallningsapparaten fick hon fram den karakteristiska överstrålningen som gav motiven ett mjukt och drömskt uttryck.

Utställningen på Landskrona Foto visar även den bildsviten med tillhörande videoverk, Kvinnorna vid Tjursjön (1991), som gjorde att Tuija Lindström blev känd för en stor publik och som fortfarande är hennes mest kända verk. Under åren kom Lindström att testa sig fram med olika uttryck och tekniker som här finns representerade i bland annat den kameralösa bildsviten Nepenthes Laughing (2010) där köttätande växter lagts direkt i en skanner, och Roman Roads (2007) kaleidoskopliknande montage av växtdelar som presenteras som runda abstraherade mönster.

Det som varit mindre känt av Tuija Lindströms konstnärliga verk är hennes filmer där framför allt filmen Love & Death (2004) kopplar ihop livet med konsten och skapar en ny förståelse för helheten i hennes arbeten.

Curator Mia Bengtsson Plynning. Utställningen är ett samarbete med föreningen Tuija Lindström.

Tuija Lindström / Red Iron

Hitta hit

Fler utställningar på Landskrona Foto

Fler utställningar

Fler Gallerier/Museer i närheten