JAG ÅNGRAR ALLT! (Leif Eriksson 1939—2019)

9 december 2023 - 7 april 2024

JAG ÅNGRAR ALLT! (Leif Eriksson 1939—2019)

 01 februari 2024

Konstnären Leif Eriksson var en central gestalt inom den svenska konceptkonsten. Nu presenterar Ystads konstmuseum "JAG ÅNGRAR ALLT! (Leif Eriksson 1939—2019)", den hittills största utställningen med Erikssons konst.

Provokationer, humor och utmaningar av den konstnärliga autenticiteten var återkommande teman i Erikssons konstnärskap. Genom sitt förlag Wedgepress & Cheese och arbetet med det omfattande arkivet The Swedish Archive of Artists’ Books (SAAB) blev Leif Eriksson en av pionjärerna för konstformen artists' books, konstnärsgjorda böcker.

Det var på 1970-talet som Eriksson på allvar placerade sig på den svenska konstscenen med grafiska verk där han med approprieringar och ironi kommenterade de ekonomiska intressena på konstmarknaden. För Leif Eriksson var konsten på många vis fri och ingen kunde egentligen hävda ensamrätten till den. Många av hans verk är en ifrågasättande förhandling om upphovsrätten. Samarbetet med andra konstnärer var en central del i Erikssons sätt att arbeta. En del verk var dialoger och andra en del av insamlat arkivmaterial. Därför visar utställningen också några av de konstnärer han sympatiserade med, som gruppen kring Drakabygget, Eve Eriksson, Torsten Ridell, CO Hultén, Lars Vilks och många andra.

I samband med utställningen "JAG ÅNGRAR ALLT! (Leif Eriksson 1939—2019)" visas en ny presentation av SAAB på museets andra våning.

Curatorer: Thomas Millroth, tidigare chef för Ystads konstmuseum, idag bland annat verksam som författare och konstkritiker, och Anders Kjaer, konsthistoriker inriktad på samtidskonst som har Leif Erikssons arbete som ett av sina specialområden.

Leif Eriksson 2017, foto Roger Forslund 

Hitta hit

Fler utställningar på Ystads konstmuseum

Fler utställningar

Emelie Röndahl

I mina garngråtande skildringar av kroppar i den tragikomiska vardagen undersöker jag de laddade förhållanden som lig...

 4 maj - 11 aug 2024

Landskrona konsthall, Landskrona

Fler Gallerier/Museer i närheten