Den oersättliga människan

The Irreplaceable Human – Conditions of Creativity in the Age of AI

Utställningen är avslutad! 23 november 2023 - 1 april 2024

Den oersättliga människan

 23 november 2023


Installationsvy, Foto: Louisiana Museum of Modern Art / Kim Hansen

Med The Irreplaceable Human – Conditions of Creativity in the Age of AI presenterar Louisiana ännu en utställning som blandar konst med föremål från andra discipliner . Syftet är att synliggöra en idé, ett fenomen eller en värld som på olika sätt påverkar vår självkänsla som människor. Tidigare utställningar av detta slag på museet inkluderar Arctic (2013), Månen (2018) och Mother! (2021).

MÄNNISKAN UNDER PRESS

Ett centralt motiv genom hela utställningen är människan reducerad till sin funktionalitet i ett system.

Till exempel som i den japanska konstnären Tetsuya Ishidas mästerverk Mebae (Awakening) från 1998. Här ser vi skolpojkar med identiska ansikten sitta i perfekta rader. Vissa har till och med blivit de mikroskop som används i undervisningen, som barn som förvandlats till instrument.

Utställningen strävar efter att beskriva kreativitetens natur ur ett brett humanistiskt perspektiv som inbegriper konst, litteratur, kulturhistoria, sociologi och vetenskap.

Utställningen har sitt ursprung i en oro för strukturella obalanser i det moderna samhället – inte minst i förhållande till barn och unga idag. /Mathias Ussing Seeberg, curator på Louisiana.

 

POTENTIALEN I OSS ALLA?

Kreativitet kan ses som ett brett fenomen som definierar vad det innebär att vara människa.

När vi pratar om människors oersättlighet handlar det främst om vad vi kan göra som maskinen/datorn inte klarar av. Här har ett av svaren, också historiskt sett, varit fenomenet kreativitet. Som utställningen vill visa handlar kreativitet mer om hur du arbetar än vad du arbetar med. Därmed blir det något som vi alla har en potential för och definierar oss som människor: vi gör inte oändligt samma sak utan utvecklar och återuppfinner oss själva och våra behov hela tiden. Det kreativa är alltså något i grunden mänskligt – en kärna av humanismen.

DE AVGÖRANDE PROCESSERNA

Utställningen tittar inte bara på kulturområdet utan också på samhället i stort, och avslöjar hur kreativa processer är avgörande i varje "bakvatten" och på alla nivåer. Det är med andra ord inte en hyllning till konsten utan en undersökande berättelse om värdet av kreativitet, som är lika vital i laboratoriet som i ateljén. Syftet med utställningen är att skapa grunden för ett samtal om kreativitetens roll i vårt samhälle.

Utställningen The Irreplaceable Human – Conditions of Creativity in the Age of AI är uppdelad i två primära spår. Den första delen består av tre kapitel som är viktiga för att förstå hur vi utvecklar kreativitet idag: barndom, arbete och artificiell intelligens .

Läs mer om utställningen >>

Josh Kline, Productivity Gains (Brandon/Accountant), 2016. 3D-printet skulptur, 55 x 69 x 140 cm, Astrup Fearnley Museet, Oslo

©: Courtesy of the artist. Photo: Christian Øen

Läs mer om utställningen >>

 

 

Hitta hit

Fler utställningar på LOUISIANA MUSEUM OF MODERN ART

Fler utställningar

Tyra Kleen

Ständigt sökande

Norrköpings Konstmuseum presenterar i februari 2024 den omfattande utställningen "Tyra Kleen – Ständigt sökande". Tyr...

 10 feb - 29 sep 2024

Norrköpings Konst..., Norrköping

Kevin Chang

Gig – personen bakom appen

"Jag tror inte att man tänker så mycket på att det är en person bakom appen liksom.”

 4 dec - 1 jan 2025

Arbetets museum, Norrköping

Gunnar Brusewitz 100 år - Det förändrade landskapet

I år är det hundra år sedan Gunnar Brusewitz föddes. Norrtälje konsthall i samarbete med Norrtälje Naturcentrum uppmä...

 13 apr - 1 jun 2024

Norrtälje Konsthall, Norrtälje

Karin Petri Wennström

Mellan fantasi och verklighet

I vårt glas rum på entréplanet ställer Karin ut collage, målningar och grafik.

 6 apr - 11 maj 2024

Galleri Sander No..., Norrköping

Fler Gallerier/Museer i närheten