Tyra Kleen

Ständigt sökande

10 februari 2024 - 29 september 2024

Tyra Kleen

 16 november 2023

Norrköpings Konstmuseum presenterar i februari 2024 den omfattande utställningen "Tyra Kleen – Ständigt sökande". Tyra Kleen (1874–1951) var konstnär, fotograf och världsresenär. I utställningen möter besökaren ett omfattande och betydande konstnärskap, som presenteras ur ett andligt perspektiv.

Tyra Kleen – Ständigt sökande är den hittills största presentationen med verk av konstnären, fotografen och världsresenären Tyra Kleen.

Tyra Kleen föddes 1874 och levde ett självständigt och äventyrligt liv vid en tid då kvinnor saknade rösträtt. Hennes årslånga resor motiverades av en nyfikenhet och intresse för religiösa och andliga frågeställningar. Hon var medlem i teosofiska samfundet i Rom, deltog i seanser i Paris och initierade andeutdrivning i sitt hem på Lidingö. Tyra Kleen reste ibland helt ensam till länder som Egypten, Indien, Sri Lanka och Indonesien – ständigt på jakt efter en djupare förståelse för konst, kultur och religion.

Tyra Kleens längtan bort från en överdrivet rationell samtid, till förmån för kreativitet och sinnlighet tror vi kan slå en ton hos en samtida publik. I hennes bilder samsas det morbida med det sköna. /  Karin Ström Lehander, medcurator och doktorand Åbo Akademi och Helena Scragg, curator Norrköpings Konstmuseum

I utställningen får besökaren ta del av Tyra Kleens egna fotografier, färgstarka illustrationer och symbolistiskt laddade litografier och målningar. Tyra Kleen utbildade sig vid konstskolor i både Tyskland och Frankrike. Hon umgicks med och träffade flera av sin tids kulturella förgrundsgestalter som Ellen Key, Akseli Gallen-
Kallela och Max Klinger.

Flera nyupptäckta verk som inte visats på mer än 100 år lyfts här fram i nytt ljus.

Tyra Kleen-Ständigt sökande är producerad av Norrköpings Konstmuseum och genomförs i samarbete med Uppsala konstmuseum, Bohusläns museum och Hallands Konstmuseum och där utställningen visas 2024-2026.


Tyra Kleen i ateljén i Rom 1904. originalfotograf ÄR okänd. reprofoto Bobbo Lindblad, Lindblad Studio 2016

Till utställningen knyts en rik programverksamhet för att fördjupa kunskapen om Tyra Kleens konstnärskap. I anslutning till utställningen genomförs en föredragsserie i samarbete med LiU och filmprogram tillsammans med Cnema och Arbetets museum.
Mer information om vernissage och övrig programverksamhet finns på Konstmuseets hemsida: https://www.norrkopingskonstmuseum.se/utstallning/tyrakleen/

 

Hitta hit

Fler utställningar på Norrköpings Konstmuseum

Fler utställningar

Fler Gallerier/Museer i närheten