CHAÏM SOUTINE
- Mot strömmen

9 februari 2024 - 7 juli 2024

CHAÏM SOUTINE

 22 december 2023

Explosioner av färg. Flammande penseldrag. Svindlande perspektiv. 
Målningar som vibrerar mellan skoningslös förvrängning och innerlig känslighet.

Louisiana presenterar den första utställningen någonsin i norra Europa med Chaïm Soutine, en av Parisskolans ledande och mest distinkta expressionister.
Målaren Chaïm Soutine (1893-1943) anses vara en av de ledande expressionisterna i den så kallade Parisskolan – en centralgestalt inom den klassiska modernismen, som mästerligt fångar sin tid, kring och mellan de två världskrigen, med en intensiv, störande och trasiga bilder.

Samtidigt står Soutine som en av de stora inspirationskällorna för abstrakt expressionism, och därmed för ett antal av det senare 1900-talets mest betydande konstnärer. Precis som hans namn och verk nämns gång på gång när samtida konstnärer uppmanas att peka på sin konstnärliga förebild.

Det är därför det kan tyckas så förvånande att det hittills inte verkar ha varit mycket uppmärksamhet kring Soutine i dessa delar av världen. Inte minst i jämförelse med hans samtida och långt mer kända konstnärskollegor som Amedeo Modigliani och Marc Chagall.

Med denna första Soutine-utställning någonsin i norra Europa, gör Louisiana det nu möjligt att upptäcka hans unika universum och verk. Ett 70-tal målningar kommer att presenteras här – utlånade från museer och privata samlare i Europa, Israel och USA – som ger en närmare titt på alla aspekter av hans produktion.

LÄS MER OM  CHAÏM SOUTINE >>


Chaïm Soutine, Escalier a Cagnes (Stairway at Cagnes), ca. 1923/24, David Lévy et associés, Bruxelles.
Foto: Courtesy David Lévy et associés, Brussels

 

Hitta hit

Fler utställningar på LOUISIANA MUSEUM OF MODERN ART

Fler utställningar

Frida Orupabo

Bonniers Konsthall är stolta över att inleda höstsäsongen 2024 med konstnären Frida Orupabos första institutionella s...

 27 aug - 10 nov 2024

Bonniers Konsthall, Stockholm

Homely 2.0

Hemtrevligt kan aldrig bli fråga om en stil. Hemtrevligt blir det när man vågar leva, på riktigt finnas till i en mil...

 6 feb - 7 apr 2024

GALLERI Gemla, Stockholm

KERSTIN CEDELL

 17 feb - 6 mar 2024

Grafik i Väst, Göteborg

Joakim Sandqvist: Beckers konstnärsstipendium 2024

På Färgfabriken presenteras Sandqvists produktion för första gången i ett helhetssammanhang där verken får samspela m...

 3 feb - 17 mar 2024

Färgfabriken, Liljeholmen

Fler Gallerier/Museer i närheten