CHAÏM SOUTINE
- Mot strömmen

9 februari 2024 - 7 juli 2024

CHAÏM SOUTINE

 22 december 2023

Explosioner av färg. Flammande penseldrag. Svindlande perspektiv. 
Målningar som vibrerar mellan skoningslös förvrängning och innerlig känslighet.

Louisiana presenterar den första utställningen någonsin i norra Europa med Chaïm Soutine, en av Parisskolans ledande och mest distinkta expressionister.
Målaren Chaïm Soutine (1893-1943) anses vara en av de ledande expressionisterna i den så kallade Parisskolan – en centralgestalt inom den klassiska modernismen, som mästerligt fångar sin tid, kring och mellan de två världskrigen, med en intensiv, störande och trasiga bilder.

Samtidigt står Soutine som en av de stora inspirationskällorna för abstrakt expressionism, och därmed för ett antal av det senare 1900-talets mest betydande konstnärer. Precis som hans namn och verk nämns gång på gång när samtida konstnärer uppmanas att peka på sin konstnärliga förebild.

Det är därför det kan tyckas så förvånande att det hittills inte verkar ha varit mycket uppmärksamhet kring Soutine i dessa delar av världen. Inte minst i jämförelse med hans samtida och långt mer kända konstnärskollegor som Amedeo Modigliani och Marc Chagall.

Med denna första Soutine-utställning någonsin i norra Europa, gör Louisiana det nu möjligt att upptäcka hans unika universum och verk. Ett 70-tal målningar kommer att presenteras här – utlånade från museer och privata samlare i Europa, Israel och USA – som ger en närmare titt på alla aspekter av hans produktion.

LÄS MER OM  CHAÏM SOUTINE >>


Chaïm Soutine, Escalier a Cagnes (Stairway at Cagnes), ca. 1923/24, David Lévy et associés, Bruxelles.
Foto: Courtesy David Lévy et associés, Brussels

 

Hitta hit

Fler utställningar på LOUISIANA MUSEUM OF MODERN ART

Fler utställningar

Leif Claesson – Löftet

Leif Claesson – Löftet

 30 nov - 18 jan 2025

Konstakademien, Stockholm

Ny Konst och Charlotte Mannheimer

Charlotte Mannheimer och modernismens intåg i Göteborg

 6 apr - 27 okt 2024

Göteborgs Konstmu..., Göteborg

Fler Gallerier/Museer i närheten