Säkerheten viktig när Lars Vilks konst ställs ut



Spara som favorit

 19 juli 2023

När Blå Hallen i Höganäs öppnar sin utställning av Lars Vilks konstverk kommer ett av de mest omtalade verken saknas: teckningarna som visar profeten Muhammed som rondellhund.

- Vi vill att alla ska känna sig trygga och bredda bilden av Lars Vilks, säger arrangören Xi Wallén Keller.

 

Lars Vilks var bland annat känd för sina träskulpturer och för att ha avbildat profeten Muhammed som rondellhund.

Teckningarna väckte omfattande internationella protester och ledde till att Lars Vilks levde under hot från militanta islamister. Han levde med livvaktsskydd från 2010 fram till sin död 2021.

Fokus på trygghet
På fredag öppnar Blå Hallen, en utställningshall i Höganäs, en retroutställning med cirka 100 av Lars Vilks konstverk.

Arrangören har fortfarande inte offentliggjort vilka konstverk som kommer att ingå i utställningen, men uppger redan nu att de inte kommer att visa den serie av teckningar som visar profeten Muhammed som rondellhund.

- Det handlar inte bara om att det skulle kunna hända något. Det handlar också om att alla andra som ställer ut sin konst ska kunna känna sig trygga att delta. Vi bestämde i ett tidigt skede att vi ville visa på bredden av hans konst och inte fastna i frågan om yttrandefrihet, säger arrangören Xi Wallén Keller.

Förvånad över respons
Förutom två säkerhetsvakter kommer besökare att gå igenom en säkerhetskontroll. Men det finns inte något direkt hot mot utställningen, understryker Xi Wallén Keller.

- Vi har ju alltid rätt mycket säkerhet i och med att vi har så många besökare. Vi har samma krav som större arenor. Vi vill till exempel försäkra oss om att det inte är någon som har med sig sprayflaskor.
Hitintills har de inte fått några hotfulla mejl, telefonsamtal eller kommenterar på sociala medier.

- Det är faktiskt lite förvånade. Vi hade nog förväntat oss att det skulle skapa mer uppmärksamhet, säger Xi Wallén Keller.


Lars Vilks, Nimis. Foto: Bjön Keller


Kontakt med polisen
Christian Nordin är lokalpolisområdeschef i Ängelholm och uppger att de gjort en säkerhetsbedömning inför utställningen.

- Vi har såklart tittat på det med tanke på att det är Lars Vilks och den historia som finns kring honom, men vi behåller bedömningen för oss själva och uttalar oss inte om resurser. Det är av säkerhetsskäl, säger han.
Säkerhetsavdelningen i Höganäs kommun bekräftar också att de varit i kontakt med Blå Hallen.

- Jag gav några tips innan jag gick på semester, men vill inte gå in på vad det rör sig om. Arrangören sköter allt helt själv, och det är polisen som hanterar eventuella hotbilder, säger Kristina Pålsson, säkerhetsansvarig i Höganäs kommun.
Cornelia Mikaelsson / TT


Lars Vilks. Foto: David Möller 

Fakta Lars Wilks:

Bakgrund: Doktorsexamen i konstvetenskap 1987. Undervisade i konstteori vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, vid Oslo Konstakademi och på Bergens konstakademi.

Konst: 1980 började han utan tillstånd bygga skulpturen "Nimis" vid Kullaberg. Bygget, gjort av drivved, har genom åren blivit något av en turistattraktion och sommaren 2020 rapporterade Sveriges Radio Malmöhus att både länsstyrelsen och Lars Vilks nu kunde tänka sig förhandla om tillstånd. Vilks anlade även skulpturparken Ladonien i Kullabergs naturreservat, enligt honom själv en mikronation, som han 1996 utropade som en "självständig stat". I Kullaberg byggde han även "Arx: en bok mot det outsägliga", en skulptur i sten och betong, även den utan byggnadstillstånd.

2007 lät Vilks publicera sina teckningar av profeten Mohammed som rondellhund vilket ledde till starka reaktioner från islamister. 2010 föreläste han om konst och yttrandefrihet vid Uppsala universitet och blev attackerad efter att han visat en film där homosexuella par med Mohammedmasker utförde sexuella handlingar. Föreläsningen avbröts men genomfördes senare samma år.

2015 inträffade ett terrorattentat i Köpenhamn där Lars Vilks tros ha varit måltavlan. Han föreläste i kulturhuset Krudttønden under en kväll arrangerad av den danska Lars Vilks Komiteen då en person sköt in i lokalen med automatvapen. En dansk filmskapare dödades och tre poliser skadades men Lars Vilks fördes i säkerhet av poliser. Den förmodade gärningsmannen sköts senare av dansk polis.

Lars Vilks omkom i en trafikolycka i oktober 2021, han blev 75 år gammal.

140 nya verk till Moderna Museet

Av de inköpta verken är 37 konstnärer inte tidigare representerade i samlingen. Flera av de nya verken kommer från utstä…

 07 februari 2025

Jens Christiansen

Tysk samtidskonst av högsta klass

Målare, skulptör, fotograf… Anselm Kiefer är absolut en inflytelserik tysk konstnär men då han rört sig i tabubelagt omr…

 16 juni 2022

Jens Christiansen

Aktivister klättrade på Vasa – surrade fast sig i ma...

– Några personer verkar ha gått upp på Vasaskeppet. De har några skyltar, säger Anna Westberg, presstalesperson vid poli…

 16 april 2025

Martin Ågren

KULTURNATTEN I NORRKÖPING

MISSADE DU KULTURNATTEN I NORRKÖPING? Sista helgen i september bubblar Norrköping av konst och kultur. Denna tradition …

 30 september 2022

Jens Christiansen

Arbetets museum behåller fri entré

Med regeringens nya höstbudget kom besked om att den fria entrén på statliga museer tas bort – men på Arbetets museum bl…

 10 november 2022

Martin Ågren

Att se konst på riktigt är 10 gånger mer stimulerande

.Johannes Vermeers målning "Ficka med pärlörhänge".  Foto: Peter Dejong/AP/TT Det visar en neurologisk undersökning gjo…

 07 oktober 2024

Jens Christiansen

Museerna som hade flest besökare 2024:

Sveriges Museer presenterar nu besökssiffrorna för 2024, och resultaten visar en fortsatt uppgång för landets museer. N…

 19 januari 2025

Jens Christiansen

Konstguiden Sommar 2025

Sommarens utgåva Konstguiden är ute nu ! Sommarens utgåva är som vanligt späckad med alla de bästa utställningarna du b…

 17 juni 2025

Jens Christiansen

Joakim Sandqvist får Beckers konstnärsstipendium 2024

Beckers konstnärsstipendium om 200 000 kronor samt utställningar på Färgfabriken i Stockholm och KKAM – Höganäs, som i å…

 15 november 2023

Jens Christiansen

Ytterligare kritik mot kulturkanon: "Märkligt"

- Eftersom den avser inte att ta med minoriteternas perspektiv, säger Lawen Redar till Kulturnytt. I förra veckan kommen…

 15 november 2024

Jens Christiansen