Strindbergtavla såld för rekordsumma

Konstverket "Vågen V" av August Strindberg har sålts för över makalösa 84 miljoner kronor vid Sotheby's i London.
Strindbergtavla såld för rekordsumma

Spara som favorit

 30 juni 2022

Det är det högsta pris som ett svenskt konstverk någonsin har inbringat enligt auktionshuset.

Tavlan, den femte i en serie på nio under namnet "Vågen", målades 1901 och är en av fyra varianter av samma motiv. De tre andra finns på Nordiska museet i Stockholm, Musée d'Orsay i Paris respektive i en privat samling.

Vem som nu klubbat hem den fjärde är inte känt.

"Vi är mycket nöjda med det fenomenala resultatet för Strindbergs 'Vågen V', som välförtjänt satte nytt världsauktionsrekord för konstnären och för alla svenska konstverk. Vi såg starka bud från samlare och institutioner i hela världen som entusiastiskt tävlade om målningen, vilket pressade det slutliga försäljningspriset till mer än det dubbla av dess höga värdering. Det är väldigt spännande att se Strindberg, en av våra stora nationalsymboler, åtnjuta detta internationella erkännande", säger Peder Isacson, vd för Sotheby's Scandinavia, i ett pressmeddelande.

Tavlan har tidigare ägts av bland andra skådespelaren August Falck, som tillsammans med Strindberg grundade Intima teatern, och den amerikanske dramatikern Sidney Kingsley.

En Strindbergmålning var redan tidigare det dyraste svenska konsverk att säljas på auktion. I juni 2007 såldes tavlan "Alpint landskap I" för motsvarande nära 25 miljoner kronor i London.

Emma Gyllestad/TT