Frida Peterson får Fredrik Roos stipendium

Konstnären Frida Peterson (f. 1992 i Kalmar) tilldelas 2024 års Fredrik Roos stipendium. Peterson arbetar företrädesvis med skulptur och har en MFA i fri konst från Kungl. Konsthögskolan (2023). Stipendiet omfattar 650 000 kronor och är därmed ett av Sveriges största. Den 17 maj öppnar årets stipendiatutställning I väntan på miraklet på Artipelag.


Spara som favorit

 20 maj 2024

Konstnären Frida Peterson (f. 1992 i Kalmar) tilldelas 2024 års Fredrik Roos stipendium. Peterson arbetar företrädesvis med skulptur och har en MFA i fri konst från Kungl. Konsthögskolan (2023). Stipendiet omfattar 650 000 kronor och är därmed ett av Sveriges största. Den 17 maj öppnar årets stipendiatutställning I väntan på miraklet på Artipelag.

Frida Peterson tilldelas stipendiet med följande motivering:

"Genom en vildvuxen flora av konstnärliga och mindre konstfähiga material har Frida Peterson skapat en säregen konstnärlig blandform. Med hjälp av handens intuition och en uppmärksam, inkännande blick på omgivningen för Petersons verk betraktaren närmare tillvarons svårfångade dimensioner. Frida Peterson behandlar sina material med stor respekt. Den handarbetets långsamhet som skulpturerna har växt fram ur manar också betraktaren till eftertänksamhet kring de estetiska och andliga reflektioner de oscillerar mellan. Med sitt ofta underfundiga anslag lyckas Frida Peterson närma sig dessa vanligen förekommande frågeställningar inom samtidskonsten på ett unikt sätt: mångskiktat, inbjudande och med stor sensibilitet för skulpturmediets möjligheter."

Frida Petersons utställning tar flera av Artipelags allmänna utrymmen i besittning, både på plan ett och det så kallade Björns golv på plan tre.

– Frida Peterson har själv fått finna sina utställningsrum bland Artipelags publika ytor, där konstupplevelsen inte blir något exklusivt utan en del av institutionens dagliga liv. Vi ser fram emot att se hur hon på detta sätt kan utmana Artipelags identitet, säger museichef Bo Nilsson.

2024 är sjunde året som utdelning av Fredrik Roos stipendium och medföljande utställning sker på Artipelag. Utställningen visas 17 maj – 7 juli, har fri entré och innefattar även en katalog.

LÄS MER OM UTSTÄLLNINGEN PÅ ARTIPELAG >>

Om konstnären

Frida Peterson är född 1992 och uppvuxen i Kalmar. Hon bor och arbetar för närvarande i Göteborg. Peterson avlade sin masterexamen på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 2023 och sin kandidatexamen med textil inriktning på Konstfack 2018.

Peterson arbetar med skulptur som ofta har ett figurativt uttryck. I hennes verk har skapandeprocessen en framträdande roll och arbetet utlöses av en nyfikenhet för material och ett behov av att arbeta med händerna. Processen är intuitiv och önskningar och impulser tillåts simma fritt. I sina arbeten leker Peterson med frågor som berör tro, minnen och längtan efter någonting annat.

Frida Peterson har tidigare tilldelats stipendier, bland annat från Konstakademien (Sigfrid Fridmans fond, Stig Hedbergs stipendiefond, 2023) och Konstnärsnämnden (Assistentstipendium, 2020). Hennes verk har visats på Konstakademien i Stockholm, Skissernas museum i Lund, Åstorps konsthall och under våren 2024 på Vetlanda Museum.

Om Fredrik Roos

Fredrik Roos (1951–1991) var en skånsk finansman och konstsamlare. Han grundade 1988 konstmuseet Rooseum – Center for Contemporary Art i Malmö, där internationella utställningar varvades med Fredrik Roos samling av nordisk samtidskonst. Museet upplöstes 2006 och 60 verk ur samlingen såldes. Intäkterna från försäljningen blev grunden till den nuvarande stiftelsen.

Mottagare av stipendiet ska vara ”En konstnär som – i Fredrik Roos anda – är beredd att ta risker i sitt konstnärskap. En som tror på sig själv och som har ett eget uttryck. Konstnären ska vara högst 35 år och komma från Norden och arbeta företrädesvis med måleri och skulptur.”

Stiftelsen har ett nära samarbete med landets fem konsthögskolor (Kungliga Konsthögskolan, Valand, Konstfack, Umeå Konsthögskola, Konsthögskolan i Malmö). I år har upptagningsområdet vidgats. För första gången har även Kunsthøgskolen i Oslo, Det Kongelige Danske Kunstakademi samt Bildkonstakademin vid Konstuniversitetet i Helsingfors fått nominera varsin kandidat. Denna förändring av nomineringsprocessen är del av stiftelsens strävan att stödja nordiska konstnärskap.

– Vi är mycket glada över att få tilldela årets stipendium till Frida Peterson. Hennes underfundiga sätt att i skulptur närma sig de stora frågorna imponerade på juryn. Vi gläds också åt att i år få vidga upptagningsområdet till konsthögskolorna i Oslo, Köpenhamn och Helsingfors. Vi kommer nu i kontakt med ännu fler talangfulla konstnärer, men det återspeglar också Fredrik Roos stora intresse för den nordiska konsten, som vi framgent kan utforska och stötta ännu djupare, säger styrelseordförande Axel Roos.

Tidigare stipendiater

2023 Erik Uddén (utställning på Artipelag)

2022 Judit Kristensen (utställning på Artipelag)

2021 Gabriel Karlsson (utställning på Artipelag)

2020 Siri Elfhag (utställning på Artipelag)

2019 Sara Nielsen Bonde (utställning på Artipelag)

2018 Jonas Malmberg (utställning på Artipelag)

2017 Oskar Hult, Josefine Östberg Olsson och Jonas Silfversten Bergman

2016 Sandra Mujinga, André Talborn och Karl Patric Näsman

 

-------------------------------------

Fler artiklar om konst: 

"Tusen Damien Hirst-konstverk feldaterade" >>

"Konsthallen Magasin 3 i Stockholm stänger" >>

"Konstnären Frank Stella död" >>

"Återfunnen målning av Caravaggio ställs ut på Prado" >>

"Klyschigt, koketterande och strategiskt - Sonia Hedstrand ser Sara Broos nya film Skärvor, håller hårt i skämskudden och vrider sig av sekundärskam i biofåtöljen.">>

"Recension: Habibi - The Revolution och Love på Medelhavsmuseet" >> 

"Recension: En hovnarr på röda mattan. Sonia Hedstrand ser Maurizio Cattelan på Moderna Museet" >>

"Recension: Farväl till övergreppsestetiken" >>