De ska jobba med Tidöpartiernas kulturkanon

Journalisten Gunilla Kindstrand ingår i den kommitté som ska leda arbetet med Tidöpartiernas svenska kulturkanon. Regeringen har nu utsett de ledamöter som ska bestämma vilka ämnesområden som ska ingå.


Spara som favorit

 29 februari 2024

Förutom Gunilla Kindstrand får ordförande Lars Trägårdh, professor i historia, ytterligare tre ledamöter till hjälp: Marlen Eskander, verksamhetsledare vid Läsfrämjarinstitutet, PJ Anders Linder, chefredaktör för Axess och Peter Luthersson, docent i litteraturvetenskap.

Kommittén ska både bestämma vilka kulturområden som ska ingå i en kanon och utse de experter som sedan ska välja specifika verk. Även allmänheten ska få komma med förslag.

Ordförande Lars Trägårdh har tidigare sagt att han tänker argumentera för en bred förståelse av vad som kan vara kultur. Under en presskonferens före jul förklarade han också att Sverige "tenderat att förneka existensen av en svensk kultur".

- Vi har varit väldigt förtjusta både i det moderna och det kosmopolitiska. Mycket av det har varit positivt men det har också skapat en blind fläck, sade han då.


Frågan ställs inifrån

Gunilla Kindstrand gillar att själva processen ska vara öppen.

"Det har länge funnits en besatthet av omvärldens bilder av Sverige och den svenska kulturen. Nu ställs frågan inifrån i stället och det är på tiden. Det ger möjligheter till ett levande och viktigt samtal om hur konst och kultur samspelar med oss", skriver hon i en kommentar till TT.

Vilka kriterier som ska avgöra om ett kulturverk är svenskt eller inte blir nu upp till kommitténs ledamöter att avgöra.

- Det kommer såklart också att bli ett samspel mellan kommittén och expertgrupperna. Även framtagandet är en del av processen och är minst lika viktigt som den slutgiltiga produkten, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).

Inpyrt med makt

Medan Lars Trägårdh beskrivit en svensk kulturkanon som "en bas för inkludering" har kritiker som Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare i stället talat om "ett begrepp som är inpyrt med makt och maktutövning".

"Det handlar snarare om möjligheter, om inkludering och om bildning i begreppets finaste bemärkelse. Ett viktigt syfte med arbetet är ju att göra svensk kultur tillgänglig för fler", skriver Gunilla Kindstrand. /Erika Josefsson/TT

Fakta: Svensk kulturkanon 

I Tidöavtalet skrev regeringen och Sverigedemokraterna att man ska låta fristående expertkommittéer inom olika områden ta fram förslag på en svensk kulturkanon. Kanon översätts i Svenska Akademiens ordlista med "norm".

Senast den 31 augusti 2025 ska kommittén redovisa en kulturkanon för kulturdepartementet.

 

LÄS MER:

"Recension: Vårsalongen på Liljevalchs 2024" >>

"Recension: Farväl till övergreppsestetiken" >>

"Laurie Anderson lämnar tysk professur i protest" >>

"Recension: Berlinde De Bruyckere på Artipelag" >>

"Kommuner i norr mot strömmen – satsar på kultur" >>

"Anna Odell: Går inte att fördöma" >>

"Uppsala och Kiruna vill bli kulturhuvudstäder" >>

Konstskatterna räddades undan branden

I samband med den omfattande branden uppmärksammades det hur flera Köpenhamnare gav sig in i byggnaden för att rädda de…

 05 juni 2024

Jens Christiansen

Pippo Lionnis ACTIONREACTION - Crossroads: konst och...

Som del av Artipelags nya satsning Crossroads presenterar vi stolt konstnären Pippo Lionni tillsammans med Sergio…

 30 juli 2024

Jens Christiansen

Statyer av män får bärsjalar på mansdagen

Det är tankesmedjan Arena Idé som står för initiativet, med kampanjen #kvantitetstidspappan. Syftet är att uppmärksamma …

 19 november 2024

Jens Christiansen

Finland skär i kulturbudget – stora protester

Över 94 000 underskrifter har lämnats in till den finländska regeringen i protest mot nedskärningar i kulturbudgeten, en…

 10 december 2024

Jens Christiansen

Uppsala och Kiruna vill bli kulturhuvudstäder

Uppsala och Kiruna tävlar om att få bli europeisk kulturhuvudstad 2029, uppger Kulturnytt i Sveriges Radio. En polsk och…

 04 januari 2024

Jens Christiansen

Värmande täcke minnesmärke för terrordådet

- Vi ville skapa något som var nära och familjärt, säger konstnären Ann-Sofi Sidén.Trappan vid Sergels torg förvandlades…

 30 april 2025

Jens Christiansen

Naturhistoriska kan öppnas tidigast i februari 2024

Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm kommer att hålla stängt i flera månader till, enligt ett pressmeddelande. Att rep…

 05 oktober 2023

Jens Christiansen

Upprop för hotat konstnärshus i Rom

De nordiska konstnärsråden, inklusive svenska Klys, går samman i en gemensam protest mot Nordiska ministerrådets beslut …

 29 mars 2023

Jens Christiansen

Tavla av Monet såld för närmare 373 miljoner

Tavlan "Meules a Giverny", av den franske impressionisten Claude Monet har sålts för närmare 373 miljoner kronor vid en …

 20 maj 2024

Jens Christiansen

Yinka Shonibare - Vasaskeppet gav vind i seglen

Vistelsen i Sverige år 2004 skulle sätta sina spår i konstnärens karriär då han vistades här under några månader som inb…

 27 oktober 2022

Jens Christiansen