EWK

EWK tecknar kultureliten

17 februari 2024 - 18 augusti 2024

EWK

 11 april 2024

Betraktaren ska liksom höra den avbildade personens röst. Det var EWK:s målsättning när han tecknade sina karikatyrer. Nu visar Arbetets museum några av mästertecknarens vassaste porträtt av svenska kulturpersonligheter – från Allan Edwall till Zarah Leander.

Ewert Karlsson (1918–2004), mer känd som EWK, är en av Sveriges genom tiderna främsta satirtecknare och trefaldigt prisbelönt som världsmästare i genren. Hans teckningar tacklar ofta världspolitiska teman som miljö, jämställdhet, upprustning och fredsförsoningar, och han har tecknat en lång rad av samtidens kända och ökända politiska ledare. Men bilderna som nu visas på Arbetets museum fokuserar på något helt annat: nämligen svenska kulturpersonligheter, artister och skådespelare.

"I de här karikatyrerna pausar EWK det stora och världsomvälvande för att i stället gå nära inpå några av Sveriges mest välbekanta ansikten – personer som alla gjort outplånliga avtryck i vår populärhistoria."

- Carina Milde, intendent på Arbetets museum

Arbetets museum är hem för EWK-arkivet och har i uppdrag att förvalta och visa mästertecknarens stora efterlämnade bildskatt. Här har man nyligen utökat sitt EWK-galleri för att kunna visa dubbelt så många alster åt gången, något som utnyttjas till fullo i den nya utställningen, som går under titeln "EWK tecknar kultureliten".

EWK sa en gång i en tv-intervju att hans målsättning var att man skulle ”höra rösten” när man ser ett av hans tecknade porträtt. Ekar Lill-Babs, Greta Garbos och Lasse Berghagens röster genom bilderna på Arbetets museum? Det får besökarna avgöra. Utställningen "EWK tecknar kultureliten" visas på Arbetets museum till och med 18 augusti 2024.


EWK 1977, Lill-Babs och Lasse Berghagen 

Service

  • Kafé
  • Hiss och ramper
  • Restaurang
  • Bar

Hitta hit

Fler utställningar på Arbetets museum

Fler utställningar

Fler Gallerier/Museer i närheten