Dokfotosalong 2024: Tidsresor

28 september 2024 - 12 januari 2025

Dokfotosalong 2024: Tidsresor

 11 april 2024

Varje människas liv är värt att berätta om. Dokfotosalongen är en plats för just detta – en arena för bildberättelser från hela Sverige, av kända och okända fotografer.

Alla har en berättelse som är värd att berätta. Genom Dokfotosalongen vill Arbetets museum uppmärksamma den dokumentära bilden och erbjuda en plattform för alla, oavsett om du är professionell fotograf eller amatör. De bidrag som går vidare till salongen väljs ut av en jury bestående av representanter från Arbetets museum samt inbjudna experter. Bidragen är anonymiserade när juryn gör sitt urval.

Årets tema för salongen är ”Tidsresor”. Som vanligt är det besökare till förra årets Dokfotosalong som fått lämna förslag till årets tema. Temat valdes ut bland över hundra inkomna förslag.

Vi lever i en tid i hisnande hastighet. I en motsägelsefull värld navigerar vi mellan revolutioner och innovationer, fakta och fejk, sammandrabbande världsbilder. Omvärlden och inte minst fotomediet står inför stora förändringar. Det är svårt att sia om hur framtiden kommer se ut om bara några år. Samtidigt ser vi ett stort intresse för vår historia.

"Med temat "Tidsresor" vill vi bjuda in deltagarna att blicka både framåt och bakåt. På så vis hoppas vi att Dokfotosalong 2024 blir en utställning som fördjupar vår förståelse för varandra och vår samtid."

- Josefine Höijer, intendent för Dokfotosalongen

Årets jury består av Alexander Mahmoud, DN-fotograf och vinnare av Arbetets museums Dokumentärfotopris 2023, Petter Engman, fotograf, Västerbottens museum samt Johanna Haverlind, utställningschef och juryns ordförande, Arbetets museum.

Under utställningens visningsperiod utses tre stipendiater som erhåller 5 000 kronor vardera utifrån tre kategorier: Juryns pris för bästa bild, Juryns pris för bästa bild utifrån temat och Publikens pris för bästa bild.

Service

  • Kafé
  • Hiss och ramper
  • Restaurang
  • Bar

Hitta hit

Fler utställningar på Arbetets museum

Fler utställningar

Hudnära

Broderade och tatuerade bilder

Maja Stjärna och Lotte Thoröd Larsen.

 18 maj - 15 sep 2024

Eksjö Museum, Eksjö

Fler Gallerier/Museer i närheten