Älskad doldis visas stort för första gången

Hennes tavlor är älskade men Hanna Hirsch Pauli har ändå varit relativt okänd bland nordiska sekelskifteskonstnärer. Nu visas den första soloutställningen någonsin med hennes konst.


Spara som favorit

 11 juli 2025


Kuratorn Carina Rech framför Hanna Hirsch Paulis "Frukostdag. Foto: Claudio Bresciani/TT


Tavlan ”Frukostdags” är en favorit för många av Nationalmuseums besökare. Men när 120 av Hanna Hirsch Paulis verk nu visas i utställningen ”Konsten att vara fri” är många av hennes andra verk helt okända, flera har aldrig ställts ut förut.

- Hon är både känd och okänd. Något som har bidragit till det är att det aldrig har gjorts en soloutställning om henne, och det kan förvåna för hon räknas till en av de mest betydande i sin tid, säger kuratorn Carina Rech.
Utställningen baseras på ett långt forskningsarbete, efter ett arkivfynd med över 500 brev, skisser och fotografier som tillhörde konstnären. Nu kan besökarna alltså höra hennes egen röst, och se hennes hemmiljö, som inspirerade ”Frukostdags”. Motiven tog hon ofta från den egna vänkretsen.

- Hennes man sade att man inte kan fånga hennes konst genom de olika -ismerna – och vill man absolut göra det skulle det vara humanismen. Hennes intresse för människorna i sin närhet var stort.


Nyvunnen frihet
Hanna Hirsch Pauli var en av de kvinnor som i ung ålder åkte till Paris för att studera konst. I utställningen ”De drogo till Paris” 1988 lyftes hon fram på Liljevalchs som en i den svenska konstnärskolonin.

- De har beskrivits lite som duktiga tjejer, och det var de. Men Hanna Hirsch visar att resan ut betydde mycket annat också. Hon åkte runt lite som i en godisbutik i staden, säger Carina Rech som liknar henne vid en flanör – och i utställningen går det att interaktivt följa hennes liv i Paris.
Utan den nyvunna friheten tror Rech inte att konstnären hade kunnat måla ett porträtt som det på vännen Venny Soldan-Brofeldt.

- Hon har befriats från alla regler som har präglat den borgerliga kvinnans uppväxt, kring hur ska man se ut och bete sig. Hon iscensätter sin vän i konstnärsrollen, precis som det behagar henne.
På den tiden ansågs verket dock radikalt och blev utskällt i Sverige och Finland – där man skrev om den avbildade väninnan ”varför är hon så ful”.

Antisemitism
På Nationalmuseum lyfts också den antisemitism som Hanna Hirsch Pauli mötte. Recensenterna vände sig emot att duken i ”Frukostdags” var smutsig, och skrev att så kanske det var hos ”ett visst folk”.

- Det var svårt för henne att utmana, för då gjorde hon sig mer sårbar, säger Carina Rech.
Samtidigt ger Hirsch Pauli uttryck för ett stort konstnärligt självförtroende. I ett brev till sin man skriver hon om sin konst och slår fast ”endast med frihet kan jag trivas tillsammans med någon". Elin Swedenmark/TT

Fakta: Hanna Hirsch Pauli

Utställningen ”Hanna Hirsch Pauli – konsten att vara fri” visas på Nationalmuseum i Stockholm från 19 juni. I den har också tecknaren Joanna Rubin Dranger tecknat en del av Hanna Hirsch Paulis liv.

120 av hennes verk ställs ut – samt ett urval målningar av ett urval av hennes generationskamrater, som maken Georg Pauli, Carl Larsson, Richard Bergh, Eva Bonnier, Ernst Josephson och Fanny Brate.

Hanna Hirsch Pauli växte upp i en högborgerlig judisk familj och utbildade sig på Konstakademien i Stockholm, samt i Paris. 1887 gifte hon sig med konstnären Georg Pauli.

Några av hennes mest berömda verk är porträttet på Venny Soldan (1887), porträttet på Verner von Heidenstam, ”Frukostdags” och "Vänner".

 

----------------------

Fler artiklar om konst: 

"Mushus spred sig världen över – ställs ut på museum" >>

"Bayeuxtapeten till England igen – efter 900 år" >>

"Filmaren Johan Renck och fotografen Anders Petersen möts i ny utställning" >>

"Ny skulptur av Eva Hild blir riktmärke för Lidköping" >>

"Sveriges dolda kulturskatt: "Helt unik" >>

"Nu är konstverket bLInk i Göteborg invigt" >>

"Bakslag för Karin "Mamma" Andersson – får inte heta "Mamma" >>

"Bigert & Bergström får pris för klimatarbete" >>

"Marcus Bergman är 2025 års mottagare av Fredrik Roos Stipendium" >>

"Tekniska museet utsett till Årets Museum 2025 >>

"Lap-See Lam får stort norsk pris" >>

 

Tavlan stals av nazister under kriget – nu återlämnad

En tavla av den österrikiske 1700-talskonstnären Johann Franz Nepomuk Lauterer som stals under andra världskriget har nu…

 30 oktober 2023

Jens Christiansen

Stor utställning med Terry O'Neill på Fotografiska

Utställningen är curerad av Johan Vikner, Director of Global Exhibitions på Fotografiska, som själv har gått igenom det …

 18 juni 2022

Jens Christiansen

Fotografiska öppnar i Oslo

Fotografiska fortsätter att knoppa av sig internationellt. Nästa stad på tur är Oslo, där fotoinstitutionen öppnar filia…

 17 september 2024

Jens Christiansen

11 meter och 60 ton av kärlek till naturen

Giuseppe Penone själv intill konstverket "It Will Continue to Grow Except at That Point" Projekt mellan åren 1968–2003. …

 12 juli 2024

Jens Christiansen

Nu kommer Christie's hålla auktion bara för AI-konst

Auktionen drar igång 20 februari och bud kan läggas fram till 5 mars. Auktionen "Augmented Intelligence" att omfatta mer…

 10 februari 2025

Jens Christiansen

Sara Sandström och Harald Gaski nya hedersdoktorer v...

I motiveringen står bland annat att Sara Sandström utsetts till hedersdoktor för sitt initiativrika och kunniga arbete f…

 20 maj 2024

Jens Christiansen

Trump genomförde "maktshow" på kulturcenter

Trump har själv tagit på sig rollen som styrelseordförande för centret, som ett led i vad han beskrivit som ett nationel…

 19 mars 2025

Jens Christiansen

Uppsala och Kiruna vill bli kulturhuvudstäder

Uppsala och Kiruna tävlar om att få bli europeisk kulturhuvudstad 2029, uppger Kulturnytt i Sveriges Radio. En polsk och…

 04 januari 2024

Jens Christiansen

Snart öppnar Sveriges första barnkonsthall

- Vi ser att barn har ett eget uttryck och att de har rätt att uttrycka sig, säger Lone Bach Borius, ordförande i föreni…

 14 mars 2025

Jens Christiansen