Nils Ekwall

/media/uu5lnbic/blindhet.jpeg

De flesta i min släkt har varit konstnärligt aktiva i flera generationer, och den mest namnkunnige är min morfar, konstnären Nils Dardel. Som barn ritade och målade jag ofta tillsammans med min mamma och mina syskon, vilket gjorde mitt yrkesval ganska naturligt.

Jag föddes 1954 i Stockholm men flyttade med min pappa till Skåne vid unga år. Efter skolan började jag 1975 på Målarskolan Forum i Malmö och studerade där i tre år under Gerhard Nordström och Staffan Nihlén. Därefter gick jag ett år på Grafikskolan Forum under Bertil Lundberg. Båda skolorna blev senare en del av Malmö Konsthögskola.

Redan som barn fascinerades jag av surrealistisk konst, och som vuxen inspireras jag av konstnärer som Bosch, Bacon och Max Ernst, men också av Caravaggio, Michelangelo och Rembrandt. Förutom mina fantasibilder målar jag landskap och har sedan några år tillbaka tagit beställningar på porträtt, både "live" och efter foto.

Jag arbetar med blyerts, akvarell, gouache och olja och har under många år lett kurser i målning och teckning på Ekerö, där jag har bott och arbetat sedan 1985.

Sedan 1977 har jag ställt ut flitigt runt om i landet och är representerad på Malmö Museum samt i olika kommuner och landsting. År 2009 tilldelades jag Ekerö kommuns kulturstipendium.

Hitta hit