Gripsholms Slott

/media/wsmjefpf/gripsholm-drabantsal-porträtt-foto-lisa-raihle-rehbäck-900.jpg

I vasaborgen Gripsholm ryms femhundra år av historia. Här finns landets främsta exempel på gemak från vasakungarnas tid och en av Europas mest välbevarade 1700-tals teatrar. Till höjdpunkterna hör också statens porträttsamling – Sveriges kändisar hänger på Gripsholm!

Slottet byggdes på 1500-talet på Gustav Vasas initiativ. Här finns välbevarade rum från den epoken, det mest berömda är Hertig Karls kammare. Till sevärdheterna hör Gustav III:s teater, som teaterkungen lät inreda i ett av slottets runda renässanstorn. Gripsholms slott är internationellt känt för sin stora porträttsamling – Svenska statens porträttsamling – med porträtt av betydande personer från Gustav Vasas dagar ända fram till vår egen tid.

Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023. På Gripsholms slott blir det Vasa-tema på föredrag, konserter, visningar, barnaktiviteter och parkpromenader, med fokus på borgen, försvaret, politiken och familjen. 

Gripsholms Vasa-år startar med föredrag i april, säsongsöppning med vasavisningar från maj, konsertserie med jubileumstema under sensommaren och en föredragsserie hösten 2023. Veckorna kring Nationaldagen 6 juni 2023 kommer att uppmärksammas extra!

Läs programmet för 2023 på Kungligaslotten.se/Vasa500

Aktuella utställningar