Ann Rosén, ur serien "Recycling the Work Process", blyerts, 2023.
11 juni 2025
"Recycling the Work Process" (Återvinning av arbetsprocessen) är en musikalisk komposition i tre satser. I den har Ann Rosén utgått från det egna konstnärliga arbetet mellan 1981 och 2023. Varje sats har en egen undertitel och representerar en tidsperiod i Roséns yrkesliv som konstnär: "Resilient Material"(Hållbart material), "Stagings" (Iscensättningar) och "Silences & Sound" (Tystnader & ljud).
Själva partituret, notbladen, är tecknade med blyerts. Grafisk notation kallas det när tonsättare använder andra visuella symboler än traditionella noter. Roséns symboler står för saker som hon undersökt i sitt konstnärliga arbete och för de olika riktningar som arbetet har tagit genom åren. Musikstycket kan framföras med ett eller flera instrument.
Ann Rosén är född 1956 i Hörnefors utanför Umeå. Idag bor och arbetar hon i Östra Hoby i sydöstra Skåne. Där driver hon, tillsammans med Sten-Olof Hellström, Schhh… som är en plattform för experimentell musik och ljudkonst. Rosén är utbildad på Konstfack i Stockholm och har sedan 1980-talet utforskat mellanmänsklig kommunikation. Sedan 1990-talet har hon främst arbetat med musik och ljudkonst. Hennes verk har framförts på scener som Kungliga Operan och Moderna Museet i Stockholm och Southbank Centre i London.
"Recycling the Work Process" förvärvades till Ystads konstmuseums samling 2024. Partituret framförs live av musiker vid minst ett tillfälle under utställningsperioden.
Gillar du Ann Rosén? - Dela gärna på sociala MEDIA!
Det är lätt att hitta till Ystads konstmuseum, oavsett hur och varifrån du kommer. Pågatåg och bussar stannar bara några steg från konstmuseet, och det finns en stor parkering precis vid Sankt Knuts Torg där konstmuseet ligger i en funktionalistisk byggnad, invigd i samband med Fritidsutställningen 1936. Här finns två våningar med stora ljusa utställningssalar och mindre kabinett, men också ett café och en museibutik. På första våningen har konstmuseet två ateljéer som är avsedda för vår pedagogiska verksamhet. Stora ateljén är alltid öppen så att alla kan komma och skapa själva, utan kostnad, under museets öppettider.