Mafune Gonjo "Closet Forest"

Från vandalism till vassa klänningar

18 maj 2024 - 10 augusti 2024

Mafune Gonjo  "Closet Forest"

 07 maj 2024

Mafune Gonjo arbetar ofta med krossade glasfragment. Det började när hon flyttade till Sverige 2008 för att studera på Konstfack. Hon kunde varken tala svenska eller engelska och kunde inte beställa material. Det enda hon hittade var krossat glas från soptunnorna så hon började plocka från dem och skapade konstverk med enkla verktyg.

Titeln “Closet Forest” inspirerades av det första mötet på Kulturhuset Möbeln angående utställningen. Mafune berättar: “Vi satt i foajén och under natten hade rutor krossats på Kulturhuset och jag fick intrycket av att unga människor i området verkade mycket frustrerade och tog ut sin ilska genom att krossa rutor. Jag kände igen den frustrationen. Känslan av att vara instängd i ett litet hem, en liten skola och en liten stad. Känslan av att jag kanske hade möjligheten att göra något bra men inte riktigt visste hur. När jag började jobba med krossat glas och rekonstruera övergivna glasfragment blev det en metafor till hur min egen identitet bröts ner när jag kom till Sverige och hur den byggdes upp igen till något starkare. Samtidigt såg jag att utställningslokalen i kulturhuset var ett rum utan fönster så jag ville skapa en utställning som hade känslan av en liten garderob där något fint växer på insidan. Jag har också fått tillfälle att göra en fönsterinstallation i foajén där rutorna blev krossade och jag hoppas att hela utställningen kan visa en berättelse om en själ som vuxit sakta på en liten plats och fortsätter att växa ännu mer utanför.”

Utställningen består av ett antal objekt i krossat glas och kontorstejp.

Mafune Gonjo är en svensk-japansk konstnär som främst arbetar med krossade glasfragment och numera också tejp, i gränslandet mellan skulptur och konsthantverk. Mafune Gonjo är född 1984 I Fukushima i Japan men verksam i Stockholm. Hon är utbildad på Tama Art University i Japan (BFA 2008) och på Konstfack, Keramik och Glas (MFA 2010). Sedan sin examen har hon hunnit med ett flertal separatutställningar, både i Sverige och internationellt. Hennes glaskonst finns representerad på bland annat Nationalmuseum i Stockholm, Museum of American Glass, New Jersey i USA och Toyama Glass Museum i Japan.

Hitta hit

Fler utställningar

Årets Svenska Bilderbok

- Alla Äter Alla

I naturen går ingen säker. Alla är på jakt efter mat. Vem äter vem?

 15 mar - 20 okt 2024

Bildmuseet i Umeå, Umeå

Egypten

Följ med på en vandring genom Egyptens 7000 år långa historia och lär känna människorna vid Nilen.

 1 jan - 1 jan 2030

Medelhavsmuseet, Stockholm

Fler Gallerier/Museer i närheten