Granser, Ramsor.

Curatorer: Daniel Terres och Patrik Haggren.

8 juni 2024 - 29 september 2024

Granser, Ramsor.

 16 maj 2024

Gränser och Ramsor är en utställning om de estetiska förhållandena i den globaliserade urbaniteten och nationalstaten.

Från miljonprogrammen i Göteborg till de prospekterade hamnområdena i Luleå och Bodens militärzoner, från migrantarbetarslummen i Paris till den Panafrikanska rörelsens kollektivjordbruk i Västafrika.

Konstverken presenterar olika sammansättningar av minnen och sensibiliteter, och djupt personliga såväl som kollektiva erfarenheter.

Gränser står för samhällets konfliktlinjer, konturerna av möjliga gemenskaper, tider och geografier som genomkorsar våra själsliga och materiella liv.

Ramsor står för besvärjelser och politiska slagord, ständigt återtagande av språk och minnen nu.

Utställningen sker mot bakgrund av Havremagasinets utforskningar på temat “Hem” och Daniel Terres och Patrik Haggrens pågående undersökning av konstens reproduktion av urbana motsägelser.

MEDVERKANDE KONSTNÄRER:

Meira Ahmemulić (f.1974 i Halmstad) är konstnär och författare. Hon har studerat vid Konsthögskolan Valand i Göteborg och vid Academy of Fine Arts i Colombo, Sri Lanka. Hennes verk har ställts ut på flera konstinstitutioner i Sverige, senast på Blå Stället (Angered), GIBCA (Gothenburg International Biennial of Contemporary Art) och Moderna Museet. Som författare har hon publicerats i tidskrifter som Ord&Bild, Glänta, OEI och Paletten.

Alina Chaiderov (f. 1984 i Leningrad) och migrerade som barn i början av nittiotalet till Sverige med sin familj. Denna personliga historia genomsyrar hennes arbete och väver samman privata och kollektiva erfarenheter. Genom förskjutningar och rörelser i skulpturala kompositioner tar hon upp teman som materia, tid, kropp och rum. Hennes känsliga och ömtåliga skulpturer och installationer är förankrade i en konceptuell tradition, med en stark materiell närvaro, som bygger på konstnärens egna souvenirer för att belysa en bredare historisk, social och kulturell bakgrund.

Raphaël Grisey (f.1979 i Paris) bor och arbetar i Berlin. Grisey använder video, redaktionella och fotografiska verk för att sammanställa berättelser om minnespolitik, migration och arkitektur. Hans arbete har visats på konsthallar runt i världen och filmfestivaler som FID Marseille (FR), Hotdocs Vancouver (CA), Doc Lisboa (PR), Forum Doc (BR), Berlinale Forum Expanded (DE).

The Lapin King (f.1986) aka Döden från Vittangi. Vandal, kulturskapare och småkriminell från Vittangi, Norrbotten. Verksam i Sápmi med omnejd. Från toppen till botten av kartan. Skriver SUL och LLVL som gäng. Varit klottrare i 20 års tid med mindre avbrott då och då.

Hanni Kamaly (f.1988 i Hamar) är en forskningsbaserad konstnär som arbetar med skulptur, video och performance. I sin praktik undersöker hon den politiska konstruktionen av identitet genom historien med hjälp av skiktad forskning och ett materiellt förhållningssätt. Kamaly undersöker vem som har rätt att skriva och visa historien, samt hur dessa historier registreras, förkroppsligas och samlas in. Kamalys verk väver samman fragment för att exponera visuell kultur, etnografi och historia, och avslöjar patriarkala, koloniala, rasistiska och nationalistiska strukturer som fortfarande existerar idag.

Enver Ramirez (f.1977 någonstans i bergen mellan Bolivia och Peru) har de senaste femton åren samarbetat med majoriteten av Göteborgs hiphopscen som producent och filmfotograf för musikvideos. På 1990-talet var han med och grundade rapkollektivet Hammer Hill Click som banade vägen för kommande generationer av förortshiphop.  2014 regisserade han sin första kortfilm ”STÄMPLADE” som han kallade för ”Blattsplotaiton film” inspirerad av ”Blacksplotation-filmer” på 70 ́ och 80 ́talet. År 2017 producerade han ytterligare en blattsplotation-film, ”ALLT FÖR DIG BROR”, regisserad av Mischa Snicker.

Bouba Touré (f.1948) föddes i Tafacirga och avled i Frankrike i januari 2022. Han var fotografisk forskare. Han studerade vid Vincennes University och var biografmaskinist på Cinema 14 Juillet och L’entrepôt, Paris. Han har fotograferat sedan 1970-talet och dokumenterat migrantarbetares och bönders liv och kamp i Frankrike och Mali. Bouba Touré var med och grundade kooperativet Somankidi Coura 1977. Sedan 1980-talet har Touré ställt ut verk och hållit föredrag i förenings- och foajékretsar och på senare tid även på konstinstitutioner. Touré och Grisey har arbetat tillsammans i över femton år med samarbetsprojekt under det nuvarande namnet Sowing Somankidi Coura, a Generative Archive.

 

Service

  • Kafé
  • Hiss och ramper

Hitta hit

Fler utställningar på Havremagasinet

Fler utställningar

Fler Gallerier/Museer i närheten