Lisa Larson – En resa genom åren

Sommarutställning 2024

18 maj 2024 - 15 september 2024

Lisa Larson – En resa genom åren

 16 mars 2024

Kristinehamns konstmuseums sommarutställning presenterar Lisa Larsons konstnärskap i hela dess bredd och gläntar på dörren till hennes kreativa process utifrån mer än sju decennier av arbete, skapande fantasi och en stark kärlek till leran som material.

Lisa Larson, född 1931, har sedan 1950-talet varit en framgångsrik och internationellt uppmärksammad keramiker vars alster gått direkt in i hjärtat på miljontals människor.

Hennes skicklighet i att med små medel fånga de karakteristiska dragen hos ett djur eller en människa har gett henne många beundrare. Humoristiska djur, känsligt utförda barnporträtt och kraftfulla kvinnogestalter tillhör hennes återkommande motiv. 

Lisa Larson slog igenom som nyanställd formgivare på Gustavsbergs porslinsfabrik och blev snabbt känd för sina uttrycksfulla, modernistiska figurer och kärl i stengods. Lisa har också formgivit bruksföremål och haft en omfattande produktion av unika kärl, ofta med expressiva dekorer. Under 2000-talet har hennes arbete fått en stor publik i Japan. Hon är fortfarande yrkesverksam som formgivare och har under de senaste åren presenterat flera nya modeller tillverkade av Keramikstudion i Gustavsberg och olika japanska producenter. Vid sidan av ett rikt urval serietillverkade föremål visas också prototyper, unika objekt, skisser och sådant som inspirerat henne, allt från träfigurer hon skar som tonåring, till de populära stengodsfigurerna från Gustavsbergs porslinsfabrik, hennes frilansformgivning för olika producenter och de senaste årens designuppdrag för japanska tillverkare.


Lisa Larson, Fåglar. Foto: Alvaro Campo 

Utställningen bygger på Lisa Larsons egna samlingar och innehåller mycket som tidigare inte har visats. Vid sidan av Lisa Larsons egna arbeten innehåller utställningen också verk av konstnärskollegor som hon inspirerats av eller stått nära, bland andra Stig Lindberg, Endre Nemes och Torsten Renqvist. Ett personligt urval av verk av konstnärskollegor i hennes vänkrets ger också en bredare bild av den modernistiska rörelse hon var en del av.

Till utställningen har Lisa Larson också gjort ett urval ur sin stora samling av folkkonst, som hon samlat under resor världen över och låtit sig inspireras av. Utställningen är framtagen av Rian Designmuseum i Falkenberg i samarbete med en japansk utställningsproducent och startade sin resa hos sex olika museer i Japan 2020 – 2021. Efter att ha visats på Rian och Vandalorum i Värnamo, är det nu dags att ta utställningen till Värmland och Kristinehamn. Den värmländska kopplingen har Lisa genom att hennes man, konstnären Gunnar Larson, var född och uppvuxen i Grava utanför Karlstad. Kuratorer för utställningen är konstnären Mattias Larson, son till Lisa Larson, och Rians museichef Love Jönsson. Den svenska versionen av utställningen produceras av Rian i samarbete med Vandalorum. Till utställningen hör en tryckt katalog. 


Lisa Larson, Samhällsdebatten, 1969-71. Foto: Alvaro Campo 

Service

  • Kafé
  • Hiss och ramper
  • Restaurang

Hitta hit

Fler utställningar på Kristinehamns Konstmuseum

Fler utställningar

Fler Gallerier/Museer i närheten