Jenny Olsson

Månen, skuggan och stenen (tankar om skogen)

Utställningen är avslutad! 10 februari 2024 - 13 april 2024

Jenny Olsson

 23 januari 2024

Grafik och cyantopi

Jenny Olsson ställer ut på vårt nedre plan i det mellersta utställningsrummet.

Här är Jennys egna ord om sin utställning:.

”Förklarade lätta materia, rytmens blommande skum, svävande, svindlande drömmars dröm” (Karin Boye ur diktsamlingen ”För trädets skull”, 1935)

Den här utställningen handlar om skogen. Om träden, vattnet och min relation till landskapet. Sara Lidman beskriver i sina böcker landskap som jag känner igen från Västerbottens inland. Hon kallar dem obygder, jag kallar dem utmarker. Sara skriver om landskap som präglas av människorna som lever i det och hur människorna är tvingade att lyssna på sin omgivning. Regnspiran, är ett västerbottniskt namn för Tornsvala, och Lidman beskriver hur dess skrik bär bud om stora skeenden i livet, men om detta vågar man inte tala. Man säger bara att den bådar regn.

- För mig är landskapen en minnesdagbok från platser som jag färdats genom eller förbi. Det handlar också om filosofi och mystik.

- Jag inspireras av tankar av den franske filosofen Gaston Bachelard. I hans täta och rika böcker om de fyra elementen finns en stark naturkänsla närvarande i hans studier av materiens poetik. Hans esoteriska teorier inkluderar oväntade kopplingar mellan natur och människa, vetenskap, poesi och vikten av att drömma.

Det har bland annat resulterat i arbeten med element som trä, sten, vind, måne och andra naturfenomen. Elementen gestaltas med form och färg som får spegla olika meningar kring begreppen, men även projiceras med känslor och poesi.

En annan titel är lånad ur diktsamlingen ”för trädets skull” av Karin Boye; ”Du är fröet och jag din mull”. Här får elementet jord får vara mer mångbottnat och fruktbart.

- Andra verk som jag arbetar med är avtryck av funna föremål och speglingar. Genom att samla saker, ljud, förnimmelser eller minnen utforskar jag platser och försöker hitta en identitet eller essens.

- Metoden jag oftast använder är grafiska tekniker. Det är centralt för tillblivelsen av verken och får sitt unika uttryck bara genom den teknik som använts för att skapa det. För mig måste metoden ha en funktion och inte vara en kopia av sig själv. Grafikens metoder, tekniken och trögheten i materialen och det unika uttrycket, överensstämmer med det jag vill förmedla och processerna blir en del av min tankerytm.

Att arbeta med grafik är att arbeta med processer som innebär kontraster, upplösning och förening, högt tryck och kemiska processer. Jag låter detta påverka och vara meningsfullt i mitt sätt att tänka på mitt arbete. Min bilder och installationer speglar ofta de material jag arbetar med; metall, papper, syra och ljus.

 

Hitta hit

Fler utställningar på Galleri Sander Norrköping

Fler utställningar

Berta Hansson

 13 jun - 25 aug 2024

Bror Hjorths Hus, Uppsala

Fler Gallerier/Museer i närheten