Elias Crespin / Chronomorphosis

15 mars 2024 - 12 januari 2025

Elias Crespin / Chronomorphosis

 18 januari 2024

Elias Crespins mobila skulpturer rör sig långsamt och graciöst i komplexa, precisa formationer, skenbart fritt svävande i luften. Bildmuseet presenterar hans suggestiva verk för första gången i Norden.

Cirklar, kvadrater, linjer, trianglar i metall eller akrylplast, upphängda i knappt märkbara nylontrådar, bildar geometriska koreografier som bygger på matematiska algoritmer.
Genom ständig rörelse uppstår till synes oändliga variationer. Formerna expanderar och fragmentiseras för att sedan glida ihop till sammanhängande figurer; kaos ersätts med ordning, komplexitet med enkelhet. De lågmälda och hypnotiskt suggestiva verken inbjuder till reflektioner över form, rum, rörelse och tid.

Elias Crespin fick stor uppmärksamhet för sitt verk Grand HexaNet som 2018 visades i utställningen Artists & Robots på Grand Palais i Paris. Det ledde till att han inbjöds att skapa ett permanent verk för Louvren i samband med 30-årsfirandet av museets pyramidformade huvudentré. Med verket L’Onde du Midi är han i dag en av två nu levande konstnärer som finns representerade på Louvren.

Utställningen 'Elias Crespin / Chronomorphosis' är producerad av Bildmuseet.


Elias Crespin, Circular Inception, 2016 © Elias Crespin. Photography Pascal Maillard

Hitta hit

Fler utställningar på Bildmuseet i Umeå

Fler utställningar

Fler Gallerier/Museer i närheten