Anna Odell

Rekonstruktion- Psyket

Utställningen är avslutad! 2 mars 2024 - 7 april 2024

Anna Odell

 11 januari 2024

Ingen konstnär har satt den svenska psykiatrin på kartan som Anna Odell. Nu är hon tillbaka med en ny utställning, som också den tar oss med på en resa till den slutna psykiatrin, i gränslandet mellan verklighet och fiktion, minnen och drömmar.

Få konstnärer har lika inträngande analyserat svensk psykiatri som Anna Odell.

Examensarbetet Okänd, kvinna 2009–349701 var en iscensättning av självupplevd erfarenhet av omhändertagande och tvångsvård.
Verket skapade stort debatt, både inom konstvärlden och psykiatrin, men öppnade också vägen för en internationell filmkarriär med filmen Återträffen.

Under hösten har Anna Odell haft ett artist-in-residence på Centrum för medicinsk humaniora (CHM) vid Uppsala universitet. I forskarmiljön har verket Psyket tagit form. Videoinstallationen är återigen ett besök i den slutna psykiatrins värld, denna gång med det gamla mentalsjukhuset i Ulleråker som fond.

I arbetet med det här projektet använder jag mig delvis av mina egna erfarenheter, då jag mellan 16-23 års ålder tillbringade mycket tid inom den slutna psykiatrin. Man hade då gett mig diagnosen schizofreni och ansåg att jag aldrig skulle komma tillbaka till ett normalt liv.”

Utställningen är ett samarbete med Centrum för medicinsk humaniora vid Uppsala universitet.

Läs mer om utställningen "Rekonstruktion- Psyket" av Anna Odell på Uppsala Konstmuseum >>

Hitta hit

Fler utställningar på Uppsala konstmuseum

Fler utställningar

TINA GYLLENSVÄRD ISACSON

Minne över en stickad kulturskatt.

 23 mar - 26 maj 2024

Dalslands Konstmu..., Åsensbruk

Fler Gallerier/Museer i närheten